Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 18:05

80 εκ ευρώ σε κτίρια στην ΖΕΠ. Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για έργα ΣΔΙΤ από τη Διυπουργική Επιτροπή

Το σύνολο της πρότασης του Δήμου Κοζάνης για έργα ΣΔΙΤύψους 80 εκατομμυρίων ευρώενέκρινε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤυπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού

Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη έδωσε και ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Η εγκεκριμένη σύμπραξη με τίτλο «Υλοποίηση έργου πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης με ΣΔΙΤ», περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους  καθώς και νέα σχολικά κτήρια. Το σύνολο των εννέα υποέργων της πρότασης, θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ενώ θα συμβάλει τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.

Αναλυτικά, το ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή «Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης», που σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός Εθνικού Πόλου Καινοτομίας και Αειφορίας. Παράλληλα, η ΖΕΠ αναδεικνύεται σε ένα υπερτοπικό κέντρο εκπαίδευσης.

Επίσης, πρόκειται να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές εκπαίδευσης, συγκεκριμένα:

Ø  Νέα σχολικά κτήρια: Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, 14ο Νηπιαγωγείο, 9ο Νηπιαγωγείο, Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Ø  Νέο ΕΠΑΛ και Δημόσιο ΙΕΚ με κατεύθυνση τα «πράσινα» και τα «ψηφιακά» επαγγέλματα

Ακόμη, ενισχύονται οι αθλητικές υποδομές των σχολικών μονάδων, καθώς δημιουργούνται:

Ø  Κλειστό γυμναστήριο στο 6ο Γυμνάσιο και κλειστό γυμναστήριο στο 3ο Λύκειο.

Ø  Επίσης, δημιουργείται νέα κλειστή κολυμβητική δεξαμενή 25x30 στη ΖΕΠ.

  Η δομή της Σύμπραξης θα έχει τη μορφή μη ανταποδοτικού έργου ΣΔΙΤ, δηλαδή το δημόσιο ουσιαστικά θα είναι αρμόδιο να καταβάλει τις ετήσιες πληρωμές στον ιδιωτικό φορέα με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου. Παράλληλα  όλη την περίοδο (27 έτη) της σύμβασης ΣΔΙΤ ο Δήμος Κοζάνης θα είναι ο αποκλειστικός φορέας λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων, με τον προϋπολογισμό κατασκευής του έργου να ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση πραγματικά κόστη κατασκευής και όχι κόστη έργων δημοσίου, ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 80εκ.€, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η βαριά συντήρησή τους για 25 έτη. Ο Δήμος Κοζάνης θα είναι κύριος και διαχειριστής των έργων.

Με όχημα τις ΣΔΙΤ η δημοτική αρχή υλοποιεί μία σειρά έργων, που ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, ενώ αντιμετωπίζει την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, εργάζεται συστηματικά προς την υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης, που έχει στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 18:08