Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 08:10

Καλλιόπη Βέττα: "Συνάντηση με φορείς του Μαυροδενδρίου"

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από τo μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Κώστα Μπουράκη,  επισκέφθηκε το Μαυροδένδρι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αιμίλιο

Σπανίδη, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Γεωργιάδη, το Μέλος κ. Ιωάννη Σαλονικίδη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Απόστολο Κυβρακίδη, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Σωκράτη Χανταβαρίδη και τον Πρόεδρο της Ενεργειακής Κοινότητας Μ.Κ.Σ. κ. Θεμιστοκλή Φαχαντίδη.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα με την άρδευση και υδροδότηση του κάμπου Σαριγκιόλ.

Επισημάνθηκε ότι η ΔΕΗ οφείλει να συνεχίσει να παρέχει νερό στο υφιστάμενο δίκτυο ενώ τονίστηκε ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα σταματήσουν πλήρως οι δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο καθώς, ιδιαίτερα σήμερα, με τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας να έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, θα είναι ολωσδιόλου απίθανο να καλυφθεί η άρδευση με εναλλακτικά μέσα π.χ. με γεωτρήσεις, ταμιευτήρες και δεξαμενές.

Παράλληλα, με αυτή την αφορμή, τονίστηκε ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, υφίσταται πολλαπλώς τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της εγκατάλειψης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για  την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς ειδικό χωροταξικό σχέδιο, γεγονός που στερεί από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, παραγωγικές γαίες και κοινοτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Τέλος, τονίστηκε ότι η εγκατάλειψη της περιοχής, η έλλειψη επενδύσεων και η στασιμότητα δημιουργεί ευρύτερα κοινωνικά φαινόμενα όπως μετανάστευση, μείωση του ενεργού μαθητικού πληθυσμού, σχολική διαρροή, εξελίξεις που με τη σειρά τους τροφοδοτούν την στασιμότητα και την απαξίωση του τόπου.

Η  κ. Βέττα, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη γόνιμη συζήτηση, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και τη συναίνεση των κατοίκων στα σχέδια των αρμόδιων αρχών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται.

Επεσήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια για την υδροδότηση και την άρδευση της περιοχής, έχουν μείνει σε επίπεδο προτάσεων, ενώ η ρήτρα απολιγνιτοποίησης και οι πυλώνες του ΣΔΑΜ, μέσα στην οποία θεωρητικά εντάσσεται και η γεωργία, είναι χωρίς κανένα πρακτικό και ουσιαστικό αντίκρισμα για την περιοχή.

Τέλος, αφού τους ενημέρωσε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση της κρίσης (αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΕΦΚ, πλαφόν στο ρεύμα και στο φ.α., άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας κλπ), τόνισε ότι θα αποτελέσει μεγάλη ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης η έλλειψη στήριξης των αγροτών της περιοχής Ελλησπόντου στην οποία παράγονται προϊόντα υψηλής ποιοτικής και διατροφικής αξίας.

Γραφείο Βουλευτή

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 08:13