Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 08:55

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην «Προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Θεωρώ τιμή μου που έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάζει και ειδικό ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κοζάνη.

Εκτιμώ ότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να δράσει πρωτοπόρα ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δικαιώνει αυτή την επιλογή, με καταφανή τρόπο!

Εξαιτίας της ενεργητικής πολιτικής της ΝΔ, η Ελλάδα πρωτοπορεί και δεν είναι ουραγός, όπως κινδύνευε να γίνει από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.       

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η πορεία απεξάρτησης από τον λιγνίτη είχε ξεκινήσει πριν από το 2010, όταν διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 1.

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.418 MWh  το 2015 σε 10.417 MWh το 2019.

Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι εμείς λαμβάνουμε μέριμνα, ώστε η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνει με πρόγραμμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και με μέτρα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία συνολικά.

Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να διατηρούμε μονάδες σε ψυχρή εφεδρεία και να αναπροσαρμόζουμε το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον λιγνίτη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό μας στόχο, τη δίκαιη μετάβαση.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τον Πρωθυπουργό  και εποπτεύεται από διευρυμένο σχήμα Κυβερνητικής και Συντονιστικής Επιτροπής.

Το ΣΔΑΜ αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου στη  Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στη Μεγαλόπολη, με ένα σύνολο ενεργειών που υποστηρίζουν τη διαδικασία.  

Θεσμικές παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις σε ζητήματα, όπως η επάρκεια ισχύος για τις τηλεθερμάνσεις, η εισαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και  η βελτίωση των υποδομών, όπως οι οδικές διασυνδέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση και φυσικά, η απασχόληση.

Στα εξορυκτικά πεδία, μεγάλες εκτάσεις γης θα απελευθερωθούν και θα γίνει απορρύπανση ώστε να υποδεχθούν νέες χρήσεις.  

Παράλληλα, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των συνεργαζόμενων εταιρειών, θα θεμελιώσει το νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς θα επανδρώσει και θα υποστηρίξει τις καινούργιες επενδύσεις.

Με ένα πλαίσιο που, όπως αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, θα προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς, χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις μέσω του ΣΔΑΜ,  που φτάνουν το 80% για τις επιχειρήσεις, που θα υλοποιήσουν νέες δραστηριότητες,  συνεισφέροντας στον οικονομικό μετασχηματισμό των συγκεκριμένων περιοχών.

Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε ότι πρέπει να έχουν λόγο οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συμβάλλουν στη μετάβαση με τις προτάσεις τους. Μια διαδικασία που ήδη προχώρησε με την άοκνη εργασία των κυρίων Παπαθανάση και Μουσουρούλη.

Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε την απολιγνιτοποίηση σε ευκαιρία  και όχι να παρασυρθούμε στην υποβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, που είχε οδηγήσει η απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο λιγνίτης αποτέλεσε τη βασική αιτία ανάπτυξης των περιοχών αυτών και ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας συνολικά για περίπου μισό αιώνα, ενώ παραμένει η δικλείδα ασφαλείας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ευημερία, αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.  

Γιατί οι συμπολίτες μας που έζησαν από τον λιγνίτη είναι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να μετατρέψουν το ενεργειακό λεκανοπέδιο σε αναπτυξιακό.   

Γιατί στόχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επόμενη μέρα να είναι μια καλύτερη εποχή από αυτή που διανύσαμε μέχρι σήμερα, με καλύτερους όρους ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις απασχόλησης.