Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 09:37

Καλλιόπη Βέττα: "Η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας επιβεβαιώνει την ανυπαρξία λύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση που είχε καταθέσει με θέμα «Αίτημα στήριξης των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας», δήλωσε:

«Στις 26 Σεπτεμβρίου κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση η οποία βασιζόταν σε υπόμνημα των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας δια μέσου του Δημάρχου κ. Πλακεντά, σχετικά με την διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή τους καθώς, ως γνωστόν, η σοδειά τους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει αδιάθετη ή να πουληθεί σε τιμές πολύ χαμηλότερες του κόστους την ίδια ώρα που έχουν αποκλειστεί από αγορές του εξωτερικού λόγω ποικίλων αναταράξεων.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο, παρόντων θεσμικών φορέων και αγροτών, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα και τις προτάσεις τους. O Υπουργός, έπειτα από διαπιστώσεις και γενικόλογες υποσχέσεις, αποχώρησε, σε μια επίδειξη θεσμικής απρέπειας,  έπειτα από την επισήμανση μου ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ανάλογες με αυτές που είχαν λάβει χώρα για την αποζημίωση των κερασιών, όπου μεσολάβησαν περίπου 15 μήνες.

Χθες, λάβαμε την απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση, που  δεν έκανε σοφότερους τους μηλοπαραγωγούς, αντιθέτως ενίσχυσε τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Αφού αναλώθηκε σε παράθεση παραπειστικών στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έκανε μια γενικόλογη θεωρητική αναφορά για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και έκλεισε, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται για το πρόβλημα μιας και άκουσε τους αγρότες της Εορδαίας στην προαναφερθείσα συνάντηση (!)

Καμία δέσμευση, κανένα σχέδιο, καμία προοπτική για την λύση του προβλήματος.

Οι καλλιεργητές στα  χωριά Πύργους, Μεσόβουνο, Ανατολικό, Κομνηνά, Μηλοχώρι, Φούφα και Εμπόριο, απαιτούν σαφείς λύσεις για το πρόβλημά τους: καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και άρση των προβλημάτων που προέκυψαν με την εξαγωγή των καλλιεργειών στην Αίγυπτο.

Ελπίζουμε τουλάχιστον, έστω και τώρα, να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά, ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

 

Είναι το ελάχιστο δυνατόν που πρέπει να γίνει σε μια περιοχή, που την τελευταία τριετία είναι  πλήρως υποβαθμισμένη και απαξιωμένη»

 

Επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.​

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 10:04