Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 09:27

Εγκρίθηκε απο το ΣτΕ η τροποποίηση του σχεδίου πόλης της Κοζανης (Ε΄ Πολεοδομική Ενότητα) Αυξάνονται οι Κοινόχρηστοι Χώροι στο κέντρο της πόλης

Μια σημαντική πολεοδομική ρύθμιση, η οποία ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια το Δήμο Κοζάνης,  έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές διάστημα, με τη δημοσίευση του

Προεδρικού Διατάγματος που συντάσσει πλέον το Νομοθετικό του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. 

Ο λόγος για την  τροποποίηση του σχεδίου στην Ε΄ Πολεοδομική Ενότητα, που αφορά στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Κοζάνης. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώνεται η προσπάθεια  του Δήμου Κοζάνης που ξεκίνησε  το 1996, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε την αύξηση της επιφάνειας των Κοινοχρήστων Χώρων στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα την ανάδειξη σημαντικών μνημείων-κτηρίων της πόλης (άγιος Νικόλαος, Αρχοντικό Βούρκα, Λαογραφικό Μουσείο).

Αιτία της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης στην εφαρμογή της απόφασης ήταν η  ακύρωση της Α.Δ.Σ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2007, πού έκρινε ότι η απόφαση λήφθηκε από αναρμόδιο όργανο. 

Υπογραμμίζεται, ότι η συμβολή της τέως αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Ματίνας Αμανατίδου, στην επίτευξη της θετικής γνωμοδότησης ήταν απολύτως ουσιαστική. 

Σημειώνεται, ότι με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος οικόπεδα, όπως  το οικόπεδο της  Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, του  Ο.Τ.Ε,  του οικοπέδου στη θέση των πρώην ΚΤΕΛ, καθώς και οικόπεδα που βρίσκονται επί της οδού Παύλου Χαρίση και γειτνιάζουν με το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το πίσω μέρος του Δημαρχείου, θα χαρακτηρισθούν Κοινόχρηστοι Χώροι.

Ο Δήμος Κοζάνης αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως του Πράσινου Ταμείου, θα προχωρήσει στην αγορά ή απαλλοτρίωση των οικοπέδων και των κτηρίων, με στόχο την απόδοσή τους, ως κοινόχρηστων πλέον, στη χρήση των πολιτών. Είναι ιστορικής σημασίας η ολοκλήρωση της τροποποίησης της Ε΄ Πολεοδομικής Ενότητας, αυτήν  την περίοδο που η περιοχή δρομολογεί το νέο της αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε η εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροποποίησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης να αλλάξει ριζικά την εικόνα του.