Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 12:33

"Η ΕΥΠ παρακολουθεί το συνέδριο για τους "Βλάχους της Ελλάδας" που έγινε στην Κοζάνη. Την καταγγελία έκανε απο το βήμα του συνεδρίου ο καθηγητής Βασίλης Νιτσάκος

του Σπύρου Κουταβά

Στην καταγγελία οτι το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που οργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας, Ταυτότητα και Ετερότητες

στον χώρο και τον χρόνο» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, παρακολουθείται απο πράκτορα της ΕΥΠ, προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσάκος.  

Στο κλείσιμο των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Νιτσάκος αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχθηκε τόσο ο ίδιος οσο και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα της Βλάχικης Γλώσσας τόνισε οτι "εγώ θα μιλώ εξω απο τα δόντια, θα λέω αυτά που σκέφτομαι και πιστεύω είμαστε επιστήμονες και αλλοίμονο εαν  κάνουμε και αυτολογοκρισία γιατί εκει μας ωθούν". Ο κ. Νιτσάκος τόνισε οτι "ορισμένοι κύκλοι σκοπεύουν να μας τρομοκρατήσουν προκειμένου να αυτολογοκριθούμε, δεν θα το κάνουμε ποτέ και δεν θα πούμε σε κανενα νέο επιστήμονα τι θα πεί και πως θα το πε" συμπληρώνοντας οτι ολα αυτά "είναι κατακτήσεις του 18 και 19 αιώνα και έχουν λυθεί προ πολλού".

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Νιτσάκος κατάγγειλε οτι στην αίθουσα βρίσκεται πράκτορας της ΕΥΠ προκειμένου να καταγράψει τα λεγόμενα του συνεδρίου ενω σμμετέχει και στα πηγαδάκια των συνέδρων στα διαλλείματα της συζήτησης. Ο κ. Νιτσακος ζήτησε ο πράκτορας της υπηρεσίας, που όπως ανέφερε είναι και Βλάχικης καταγωγής, να αποχωρήσει απο την αίθουσα. 

"εδώ υπάρχουν και άνθρωποι της ΕΥΠ και θα τα ακούσουν. Εμείς βγάλαμε live streming αλλά η ΕΥΠ έστειλε εδώ ανθρώπους που τους πληρώνουμε ως φορολογούμενοι ενώ θα μπορούσαν να είναι στο σπίτι τους και να ακούνε… Ο κύριος της ΕΥΠ που είναι εδώ ας σηκωθεί να φύγει τώρα. … Να σηκωθεί να φύγει ο κύριος… Είναι και βλάχικης καταγωγής… Να σηκωθεί να φύγει.  Είναι ντροπή. Γι’ αυτό σας πληρώνουμε, για να έρχεστε να μας παρακολουθείτε σε ένα πρόγραμμα που είναι live streaming.....Ζούμε σε αστική δημοκρατία, σε φιλελεύθερο σύστημα ...Δεν μπορεί ο κύριος αυτός να είναι εδώ και να παρακολουθεί και τα πηγαδάκια. Θα το ακούσει το πανελλήνιο αυτό το πράγμα».

Η συγκεκριμένη καταγγελία υπο το φως των γεγονότων που προηγήθηκαν με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λινας Μενδώνη να "κόψει" την εγκεκριμένη επιχορήγηση στην συγκεκριμένη επιστημονική εταιρία δημιουργεί μια κατάσταση που δεν είναι αποδεκτή στον επιστημονικό χώρο. Απο την άλλη η συγκεκριμένη καταγγελία του καθηγητή Νιτσάκου προς το παρόν επισκιάζει καθε είδους συζήτηση για τα οσα συζητήθηκαν εντος των θυρών του Συνεδρίου. 

Για το συγκεκριμένο συμβάν ερωτήθηκε ο νέος πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων Κώστας Ντίνας καθηγητής Γλωσσολογίας του ΠΔΜ  ο οποίος απάντησε οτι "δεν σχολιάζει το συγκεκριμένο συμβάν σε αντιδιαστολή με τα μείζονα θέματα που επι δύο ημέρες συζητήθηκαν στο συνέδριο  και που σύντομα με ενέργειες της νέου ΔΣ της Εταιρίας θα γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, της Επιστημονικής Εταιρείας Βλάχων αποτελείται από τους:
Κώστα Ντίνα, πρόεδρο
Βασίλη Νιτσιάκο, αντιπρόεδρο
Ευγενία Ντάσιου, γραμματέα
Νίκο Σιώκη, ταμία
Θόδωρο Κούρο, μέλος
Γιώργο Γάσια, μέλος
Γιώργο Σαββανάκη, μέλος

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 14:05