Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 12:19

Γ. Αδαμίδης ΓΕΝΟΠ: Συνεχίζεται η αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

Παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η απαράδεκτη καθιέρωση της εξακολουθητικής αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Η αιμορραγία δημόσιων πόρων προς τους χορηγούς της Κυβέρνησης έχει καταντήσει πλέον κανονικότητα.
Άλλο ένα περίπου δισεκατομμύριο ευρώ (840 εκατομμύρια για την ακρίβεια) θα οδεύσουν για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για τον Ιανουάριο του 2023 από τα δημόσια ταμεία στις τσέπες των παρόχων και των παραγωγών.
Ο Υ.Π.ΕΝ. ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων. Ακόμη και έτσι να είναι (που δεν είναι) δεν συγκαλύπτεται το γεγονός πως τα χρήματα αυτά μπορεί προσωρινά να αποτρέπουν την έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, στερούν όμως με τραγικές συνέπειες τις λειτουργικές δυνατότητες που επιθυμούμε όλοι μας να έχουν οι τομείς της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Γιατί πολύ απλά αποτελούν επιδότηση του ολιγοπωλίου από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι μας και θα λείψουν από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το κοινωνικό κράτος.
Αν μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γνωστού ιδιώτη μεγαλοπαραγωγού ΗΕ οι τιμές προσωρινά παραμένουν χαμηλές και θα ξαναπάρουν την ανηφόρα μετά την Άνοιξη, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτό το παιχνίδι επιδότησης της αισχροκέρδειας θα καταστρέψει οικονομικά τη χώρα.
Γι’ αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα πλαίσια της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει, καθοδηγεί τα φίλια προς την Κυβέρνηση ΜΜΕ προς την κατεύθυνση ανάδειξης της υποτιθέμενης απορρόφησης της αύξησης κατά 87%. Όμως αυτό εκτός από ληστεία των δημόσιων ταμείων αποτελεί ακόμη ένα τερατολόγημα των αρίστων (μόνο) στην επικοινωνία. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο το κόστος της kWh ήταν 11 λεπτά και σήμερα μετά την επιδότηση κοστίζει στον καταναλωτή 16 λεπτά, αύξηση δηλαδή πάνω από 45% για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η αντίστοιχη επιβάρυνση για καταναλώσεις πάνω από 500 kWh είναι 22 λεπτά δηλαδή αύξηση 100%.
Εντωμεταξύ παραμένουμε ως χώρα πρωταθλητές στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, καθώς σήμερα η τιμή της MWh αγγίζει τα 250 ευρώ. Η σύγκριση των τιμών στο συνημμένο αρχείο είναι καταλυτική.
Αυτά συμβαίνουν όταν χωρίς ενσυναίσθηση και έχοντας ως μόνο κριτήριο τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και τις ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, αποφασίζεις να ιδιωτικοποιήσεις την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας. Περνώντας ένα κοινωνικό αγαθό στα χέρια μιας χούφτας ασύδοτων κερδοσκόπων της αγοράς.