τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωσταντίνος Γκιουλέκας κατά την διάρκεια της ημερίδας «Μακεδονικός Αγώνας Ιστορία και Μνήμη» που πραγματοποιείται σήμερα στο Πελεκάνο του Δήμου Βοίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοίου». «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον Πελεκάνο Βοίου για να μιλήσουμε για την ιστορία και να τιμήσουμε την μνήμη όλων όσων συμμετείχαν στα γεγονότα και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «τα γεγονότα του Μακεδονικού αγώνα στο παρελθόν είχαν περάσει στην ιστορική αφάνεια κάτι που όμως που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια».
Ανέφερε επίσης ότι «είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε για το τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο’.
Στις εκδηλώσεις τιμήθηκαν ο Φίλιππος Δραγούμης απόγονος της Οικογένειας των Δραγούμηδων απο το Βογατσικό Καστοριάς για την συμβολή τους στην Ελληνική ιστορία
Οι εκδηλώσεις Γιορτές Πέλεκον κορυφώνονται σήμερα με συναυλία στο Πολιτιστικο Κέντρο Σιάτιστας Λιλιαν Βουδούρη από την μουσική ομάδα «Δημοδόκος»
Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται τα τελευταία 10 χρόνια από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχο, από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, από τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης , από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και τις στηρίζουν, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοίου και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και τελούνται υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ,τομέας Μακεδονίας και Θράκης.
πηγη: Σπύρος ΚΟυταβας ΑΠΕ ΜΠΕ