Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 14:53

80 χρόνια απο την σφαγή των Ναζί στο Μεσόβουνο Εορδαίας

ο Δήμαρχος εορδαίας Π. Πλακεντας καταθέτει στεφάνι ο Δήμαρχος εορδαίας Π. Πλακεντας καταθέτει στεφάνι

 Σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο των 292 εκτελεσμένων  κατοίκων της Κοινότητας Μεσόβουνου Εορδαίας και των τριών σοβιετικών στρατιωτών από τους Ναζί κατακτητές.

Το Μεσόβουνο είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που θα γνωρίσει δύο φορές την μανία των κατακτητών.  Την πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 1941 οι άνδρες της Βέρμαχτ θα έρθουν στο χωριό μετά τις συνεχείς εκκλήσεις και αναφορές του διορισμένου κατοχικού Νομάρχη Κοζάνης που κάνει λόγω για ταραξίες και απείθαρχους κατοίκους. Οι Ναζί θα περικυκλώσουν το χωριό θα συλλάβουν και θα εκτελέσουν 142  κατοίκους. Πρόκειται για την πρώτη Ναζιστική θηριωδία που διαπράττεται σε ελληνικό έδαφος.

Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής  όμως θα επανέλθουν τρία χρόνια αργότερα με μια αιματηρή εκστρατεία σε απάντηση για τα πλήγματα που δέχονται από αντάρτικες ομάδες που δρουν στην περιοχή του Βερμίου. Στις 22 Απριλίου 1944 στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων με την επωνυμία Μαγιάτικη καταιγίδα (Maigewitter), που έλαβε μέρος σε όλη την έκταση του Βερμίου όρους, το Μεσόβουνο Εορδαίας θα γνωρίσει εκ νέου την μανία των κατακτητών. Το χωριό περικυκλώθηκε, οι Ναζί διέταξαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην πλατεία, ενώ την ίδια ώρα όσους εντόπιζαν να κρύβονται σε σπίτια τους εκτελούσαν επί τόπου.  Εκτελέστηκαν συνολικά 150 κάτοικοι ενώ κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο βουνό σκοτώθηκαν και τρείς Σοβιετικοί στρατιώτες που κρύβονταν στην περιοχή.

Τις εκδηλώσεις μνήμης με τις συγκλονιστικές αναφορές στο ιστορικό της ημέρας την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων της διπλής θηριωδίας ακόμη και μικρών παιδιών, διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα ,ενώ τιμές με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων  απέδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, φορείς της περιοχής και απόγονοι μελών αντιστασιακών οργανώσεων.

ΣΚ