Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:13

Μοιράσου τη γνώση σου”: Διαδικτυακή συζήτηση με τον Δρ. Δημήτριο Μπούρα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ

Ο Δρ. Δημήτριος Μπούρας, φωτορεπόρτερ/ντοκιμενταρίστας και ανθρωπολόγος φιλοξενήθηκε διαδικτυακά από το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων με θέμα συζήτησης “Reporting War & Crisis: From the 'Trust Me' to the 'Show Me' Era" στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων και εργαστηρίων “Share Your Knowledge / Μοιράσου τη γνώση σου”.

Παρουσιάζοντας εικόνες από το έργο του και απαντώντας σε ερωτήσεις, σε μια συζήτηση που διήρκησε δυόμιση ώρες, μύησε τους συμμετέχοντες στον περίπλοκο, γοητευτικό και συχνά επικίνδυνο επάγγελμα της φωτοδημοσιογραφίας. Στη διάρκεια της περιπετειώδους καριέρας του, ο Δημήτρης Μπούρας χρειάστηκε να φωτογραφίσει, να βιντεοσκοπήσει, να γράψει, να κάνει έρευνα. Το σημαντικό στη δουλειά του φωτοδημοσιογράφου, επεσήμανε προς τους φοιτητές «είναι να δώσει εικόνα, πρόσωπο και φωνή στους ανθρώπους που σήμερα είναι αόρατοι, είναι απλώς νούμερα σ’ έναν στατιστικό πίνακα, κρυμμένοι πίσω απ’ την ταμπέλα του πρόσφυγα, του μετανάστη, του θύματος ή του θύτη. Πίσω από κάθε καταστροφή, κρίση, πανδημία ή πόλεμο στόχος του φωτογράφου πρέπει να είναι η κατανόηση των αιτιών που τα προκάλεσαν». Από το 1981 έχει καλύψει φωτογραφικά ανθρώπινες κρίσεις σε όλο τον κόσμο όπως τους δύο Πολέμους του Κόλπου, τον πόλεμο στα Βαλκάνια, την Τσετσενία, τη Γεωργία, τον Καύκασο, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, την «Αραβική Άνοιξη», τη Συρία και το Ιράκ. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει απάντησε «Το ότι βρίσκω ‘το καλό’ ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες [...] Οι καταστροφές σε φέρνουν αντιμέτωπο με τα δικά σου φαντάσματα και τους δικούς σου φόβους, σε κάνουν ειλικρινή. Στην καθημερινότητά μας, δεν συμβαίνει αυτό, γιατί μέσα στην ασφάλειά μας μπορούμε πολύ εύκολα να κρυφτούμε». 

Ο κ. Μπούρας διδάσκει και αρθρογραφεί σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα (University of Cambridge, London School of Economics (LSE), Northeastern University - School of Journalism, Boston, USA, at TUFTS, Boston, USA, The Dickson Poon School of Law, King's College London, UK) ενώ πολλές από τις συνεργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα, έχει κερδίσει βραβεία και έχει παρουσιάσει το έργο του σε διεθνείς εκθέσεις. 

Τη διαδικτυακή συζήτηση, οργάνωσε και συντόνισε ο διδάσκων του τμήματος Δρ Γιώργος Μεταξιώτης, ενώ την παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον 230 συμμετέχοντες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:21