Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 18:55

«Το σχέδιο της επένδυσης για το Ελληνικό θα ωχριά σε αυτό που σχεδιάζουμε στην Δυτική Μακεδονία» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Πτολεμαϊδα

του Σπύρου Κουταβα

Τα πλεονεκτήματα της απόφασης της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοοίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο για την Δίκαιη

μετάβαση που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα. «Η Δυτική Μακεδονία – τόνισε ο υπουργός -με την απόφαση που λάβαμε θα γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας δίνει πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος στα ευρωπαϊκά συμβούλια, της διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων,  περισσότερες εξαιρέσεις, περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που προγραμματίζουμε».  

 Απευθυνόμενος σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν πριν την έναρξη της ημερίδας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φωνάζετε που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση απόφαση, αντίθετα πρέπει να μας επαινείται γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στην νέα εποχή».

«Εάν η Ελλάδα έμενε στον λιγνίτη  θα είμαστε στην τελευταία ταχύτητα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «και θα μας αναλογούσαν η θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα.  Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε, είτε το 2023 η το 2035. Είμαστε μπροστά σε μια εποχή που αλλάζει  και όσοι δίνουν την μάχη για την παραμονή του  λιγνίτη μου θυμίζει την μάχη με τα κάρα και  ο λιγνίτης σήμερα αντιπροσωπεύει το κάρο για αυτή την εποχή» κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα τα θέματα της Κλιματικής αλλαγής «είναι πολύ σημαντικό να σώζουμε το περιβάλλον πάρα κάποια λιγνιτικά εργοστάσια» και συμπλήρωσε ότι «ο λιγνίτης ως καύσιμο καταστρέφει το περιβάλλον, καταστρέφει τις ζωές των παιδιών μας και των εγγονών μας».

Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα  ήταν ευλογία και κατάρα για την δυτική Μακεδονία γιατί από την μια πλευρά έδωσε υψηλά εισοδήματα και από την άλλη δημιούργησε μονοκαλλιέργεια στην οικονομία. «Εάν αφαιρεθεί ο  λιγνίτης από το τοπικό ΑΕΠ η περιοχή γίνεται μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης» σημειωσε.

Υποσχέθηκε ότι πρέπει  να αλλάξει η παραπάνω  εικόνα και ανακοίνωσε ορισμένες πρωτοβουλίες που τρέχουν ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως η συζήτηση για την δημιουργία ενός  νέου αναπτυξιακού νόμου μόνο για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων εξαιρετικά υψηλοτέρα από ότι ισχύουν μέχρι σήμερα για να αντισταθμίσουν την απώλεια της λιγνίτης δραστηριότητας. Μίλησε για εξαιρέσεις στον τρέχοντα αναπτυξιακό  νόμο, για διαφορετικά  όρια κρατικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις. «Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική  στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι «η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή» κατέληξε..  

Τέλος άσκησε δριμεία κριτική στους δημάρχους που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της ημερίδας, λέγοντας ότι «είναι ντροπή που αποχώρησαν από την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, δεν κάνουν για αιρετά αξιώματα αυτοί που έφυγαν από την αίθουσα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε ότι «οι αιρετοί είναι για τα δύσκολα  και όχι για τα εύκολα».

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 20:08