Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 18:34

Π. Πέρκα: « Όποιος πρόλαβε, το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ είδε».

Με την έναρξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε αρκετές Περιφέρειες και ιδιαίτερα στην Αττική, διαπιστώνουμε δυστυχώς για μια ακόμα φορά

ότι και στην περίπτωση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μοναδικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή αξιοποίηση του όλου εγχειρήματος και σε καμιά περίπτωση η βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας. 

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τον «αγώνα δρόμου» για χιλιάδες ιδιώτες και μηχανικούς, στον οποίο στο τέλος κερδίζουν όχι αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά οι πιο γρήγοροι και πιο τυχεροί. 

Αν σε αυτό προσθέσουμε τη στρεβλή αντιμετώπιση των εισοδηματικών κριτηρίων, με κίνδυνο μεγάλο ποσοστό των ωφελούμενων να έχει μεγάλα εισοδήματα και το γεγονός ότι δε λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη του εκάστοτε κτιρίου, καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ επιθυμεί απλά τη διεκπεραίωση του Προγράμματος, χωρίς να την ενδιαφέρει στο ελάχιστο η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Φυσικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας από τα παραπάνω κρατάει «το τεράστιο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα που δικαιώνει την επιλογή μας να ξεκινήσει την παρούσα συγκυρία», κλείνοντας τα αυτιά στις εισηγήσεις του τεχνικού κόσμου για ένα Πρόγραμμα ισότιμο και δίκαιο, με ποιοτικό επίπεδο υπηρεσιών και με κοινωνικό χαρακτήρα. 

Ακόμα και στις αντιδράσεις ότι το σύστημα «κολλούσε» και δεν ανταποκρινόταν, ειδικά όταν έπρεπε να αντληθούν πιστοποιητικά από άλλες βάσεις δεδομένων, το Υπουργείο έριξε το φταίξιμο στους ενδιαφερόμενους, επειδή «σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ή να τροποποιήσουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης».

Κι όλα αυτά, ενώ η Κυβέρνηση έχει την τύχη να έχει στη διάθεσή της για πρώτη φορά τόσα χρήματα, με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης μιλάει για «κύμα ανακαινίσεων», με πόρους που μπορεί να ανέλθουν σε 3 δις. μέχρι το 2023 και με στόχο την αναβάθμιση 600 χιλιάδων κτιρίων μέχρι το 2030. Θα μπορούσε λοιπόν να δράσει μακροπρόθεσμα, σχεδιάζοντας προσεκτικά το Πρόγραμμα, με την πλατφόρμα μόνιμα ανοιχτή και με κριτήρια τεχνικής επάρκειας και κοινωνικά κι όχι απλά να μοιράζει άκριτα λεφτά. 

Κι όμως, η ΝΔ επιμένει να ταλαιπωρεί ιδιώτες και μηχανικούς. Οι μεν πρώτοι, πιεζόμενοι από το χρόνο, σε πολλές περιπτώσεις δε θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν διάφορες προσφορές, με αποτέλεσμα η αγορά να κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι δε δεύτεροι, έπειτα από τα αυθαίρετα έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας πιθανώς και εργασίες που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με κίνδυνο προβλήματα στην πραγματική απορρόφηση του Προγράμματος. 

Αποδεικνύεται λοιπόν και πάλι ότι η ΝΔ πανηγυρίζει για την απορρόφηση των κονδυλίων, τη στιγμή που στην πραγματικότητα κινείται με προχειρότητα, με την τακτική του «όποιος προλάβει», χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και φυσικά χωρίς να ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 18:37