Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 00:17

"Δεν είδε, δεν άκουσε" για την βεβήλωση του μνημείου του Ολαυτώματος στην Καστοριά ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης

Νωρίς το πρωί της  επομένης ημέρας των Χριστουγέννων  οι περίοικοι διαπίστωσαν ότι το λιτό μαρμάρινο μνημείο που δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια στο σημείο που ναζιστικές δυνάμεις κατοχής

συγκέντρωσαν τους Καστοριανούς Εβραίους και στην συνέχεια τους μετέφεραν και εξόντωσαν στο Άουσβιτς, είχε βανδαλιστεί κατά την διάρκεια της νύκτας. Άγνωστοι με μαρκαδόρο μαύρισαν θέλοντας να σκεπάσουν το σύντομο μήνυμα που είναι αποτυπωμένο  στην ελληνική και Αγγλική γλώσσα στο μνημείο. «Στη θέση αυτή οι Ναζί στις 24 Μαρτίου 1944 συγκέντρωσαν τους 1000 Εβραίους της Καστοριάς και τους μετέφεραν στο Άουσβιτς. Επέστρεψαν μόνο 35 επιζήσαντες».

Το γεγονός του βανδαλισμού του μνημείου του Ολαυτώματος στην πόλη της Καστοριάς καταδίκασε πρώτος απ’όλους ο δήμαρχος της πόλης Ανέστης Αγγελής μιλώντας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ που ανέδειξε το θέμα (εδώ). Λίγο αργότερα με ανακοίνωση της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, αποδοκίμασε τους αγνώστους βέβηλους και καταδίκασε  το γεγονός του βανδαλισμό του μνημείου (εδώ).  Ακολούθησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου με μακροσκελή της συνέντευξη στο ρ/φ Κόκκινο που μίλησε επί μακρόν για το θέμα (εδώ).  Τις επόμενες ημέρες ο Καστοριανός  επιχειρηματίας Γιάννης Αλκιβιάδης με μια συγκινητική και ταυτόχρονα σκληρή επιστολή αναφέρθηκε όχι μόνο στον βανδαλισμό του μνημείου κάνοντας λόγω για "νεοναζί που  βεβηλώνουν την μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που θυσιάστηκαν" ενώ  χαρακτήρισε το γεγονός "ως πρόκληση στο φρόνημα του Καστοριανού λαού" σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός "δεν πρέπει να το ανεχτούμε ούτε να το σκεπάσουμε".(εδώ)

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ για την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος Καστοριάς  αναπαράχθηκε από το σύνολο του ελληνικού τύπου ενώ αναδημοσιεύτηκε σε έντυπα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή υπήρξαν ανακοινώσεις αποδοκιμασίας από το ΚΙΣ Ελλάδας.(εδώ)

Μόνο ένας κορυφαίος θεσμικός αυτοδιοικητικός παράγοντας της δυτικής Μακεδονίας -ενώ θα όφειλε να πει δύο λέξεις -δεν είπε κουβέντα και όχι από άγνοια του θέματος, για την βεβήλωση ταυ μνημείου του Ολοκαυτώματος.  Είναι ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ο οποίος έχει βεβαρημένο παρελθόν στο θέμα του αντισημιτισμού πριν ακόμη εκλεγεί ως περιφερειάρχης. Ο Θόδωρος Καρυπίδης ως περιφερειάρχης της δυτικής Μακεδονίας, θα όφειλε να πει δύο κουβέντες  για την προσβολή της μνήμης όχι μόνο των 1000 Καστοριανών Εβραίων, αλλά και των  500 Εβραίων της Φλώρινας που και αυτοί πέθαναν στους φούρνους του Άουσβιτς. Η σιωπή του προσβάλλει όχι μόνο την μνήμη των θυμάτων αλλά προσβάλλει την ευαισθησία και τα ήθη του δημοκρατικού κόσμου της περιφέρειας που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με τους βέβηλους η τους κάθε είδους εγχώριων νοσταλγών των Ναζί.

Τέλος να σημειώσω την αμηχανία ορισμένων βουλευτών και πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που το επόμενο διάστημα πρέπει να κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον περιφερειάρχη, ο οποίος  μάλλον από θέση αρχής δεν καταδικάζει την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος. Λέω ορισμένων, γιατί υπάρχουν και κάποιοι από την γνωστή «παρέα» της Πτολεμαΐδας που δεν ενοχλούνται απο αυτές τις πρακτικές.

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 00:37