Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 17:19

ΥΠΕΝ για φ/β στέγης: «εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό»: Απο το Φεβρουάριο οι αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ

Από το Φεβρουάριο 2022 ανοίγουν οι αιτήσεις συμμετοχής μέσω ΔΕΔΔΗΕ, για οικιακούς καταναλωτές σε όλη τη χώρα.

-«Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι οικονομικός συμψηφισμός,

που ναι μεν εξαρτάται από την τιμή του ρεύματος αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας που παράγεται» τονίζεται από το ΥΠΕΝ.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, αναλύοντας την αριθμητική του νέου προγράμματος  «φωτοβολταϊκά στις στέγες», με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, την  ετήσια παραγωγή ενέργειας και την τιμή αποζημίωσης υπολογίζει την απόδοση της επένδυσης και του προγράμματος σε ετήσια βάση και σε βάθος εικοσαετίας,  αναφέροντας ότι  το νέο πρόγραμμα αποτελεί «εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό».

Εποχή ενεργειακής ακρίβειας

Παράλληλα η ίδια σημειώνει ότι «οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες» και προβλέπει ότι: «αποκλείεται όμως να παραμείνουν σε αυτά για τα επόμενα 20 χρόνια», αναφέροντας ότι «αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση εντός του έτους, το δυνητικό όφελος για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί».

Τι είναι και πως μπαίνεις στο νέο «φωτοβολταϊκά στέγης»

Το νέο ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στέγης», με τίτλο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις έως την 31η.12.2023.

Αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τις διαδικασίες, τι προσφέρει και  τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα Δείτε εδώ στο ecopress

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Σε άρθρο της Αλεξάνδρας Σδούκου,  γενικής γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, με τίτλο «φωτοβολταϊκά στη στέγη: μια εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: ΜΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 20ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

-“Στα τέλη Δεκεμβρίου εκδόθηκε  η Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί το νέο ειδικό πρόγραμμα για  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις  στέγες οικιακών καταναλωτών, που απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά, χωρίς κριτήρια ένταξης, με όριο τα 6 kWp για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα  και την Κρήτη και 3 kWp για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Εκ πρώτης όψεως η εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh για 20 χρόνια δεν φαντάζει τόσο ελκυστική. Όμως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία ωρίμασε, με συνέπεια να μειωθεί δραματικά το κόστος κατασκευής.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια πολλοί οικιακοί «πράσινοι» επενδυτές έχουν στραφεί στο ισχύον πρόγραμμα αυτόπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ενέργεια συμψηφισμό ( net metering), με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επομένως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το νέο «φωτοβολταϊκά στις στέγες», ίσως επισκιαστεί από το δημοφιλέστερο πρόγραμμα εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού.

Όμως, το νέο πρόγραμμα δεν ανταγωνίζεται το άλλο. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες με σταθερή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντικαθιστά το net metering αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο για να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές ένα πρόσθετο εισόδημα,  καλύπτοντας παράλληλα τους λογαριασμούς τους,  με απλές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας εγγυημένη σταθερή ταρίφα αποζημίωσης για τα επόμενα 20 έτη.

«Aριθμητική» του προγράμματος

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναλύσω την «αριθμητική» του προγράμματος. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, το εκτιμώμενο ποσό για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 6 kW από ένα νοικοκυριό ανέρχεται περίπου σε 8.000 ευρώ. Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 8.500 έως 9.200 kWh. Mε την «κλειδωμένη» τιμή των 0,087 ευρώ/kWh, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται περίπου σε 740 έως 800 ευρώ ή 14 800 έως 16.000 ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.

Με οικονομικούς όρους η απόδοση της επένδυσης ανέρχεται σε 7%  ενώ η περίοδος απόσβεσης φτάνει τα 10 έτη. Δηλαδή από τον δέκατο χρόνο έως και τη λήξη της σύμβασης κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα θα αποκομίσει περίπου 6.800 έως 8000 ευρώ καθαρά κέρδη, καθώς τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια είναι αφορολόγητα.

Κρίσιμο ρόλο σχετικά με το δυνητικό εισόδημα που μπορεί να αποκομίσει ετησίως ο επενδυτής διαδραματίζουν δύο παράγοντες: το ύψος των καταναλώσεων του νοικοκυριού και η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την παραδοχή ότι η μέση χρέωση προμήθειας σήμερα, μετά την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης,  ανέρχεται σε 0,18 ευρώ/kWh,  τότε ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 4500  kWh  κιλοβατώρες ανά έτος και κατά συνέπεια δαπανά ετησίως 810 ευρώ για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, θα μπορεί μέσω των εσόδων που προκύπτουν από την παραγωγή του να καλύψει σχεδόν το συνολικό ποσό των χρεώσεων προμήθειας.

Αν το προφίλ της ετήσιας κατανάλωσης του νοικοκυριού κυμαίνεται στις 1.500 kWh (π.χ. σε μία εξοχική κατοικία) τότε τα εγγυημένα έσοδα από το φωτοβολταϊκό θα καλύψουν τις συνολικές χρεώσεις αλλά επιπλέον θα προκύψει όφελος 350 ευρώ σε επίπεδο έτους, που θα πιστωθεί στο λογαριασμό του παραγωγού.

Eνεργειακή κρίση

Αναμφισβήτητα η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δεν ευνοεί την αποτύπωση του οικονομικού οφέλους. Η αύξηση των τιμών είναι παροδική, επομένως η επένδυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει οικονομικά συμφέρουσα για όσους την επιλέξουν.

Για την προστασία του καταναλωτή και την απεξάρτηση του από τη διακύμανση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ο ενεργειακός συμψηφισμός.  Με τη μέθοδο αυτή οι καταναλωτές μπορούν να συμψηφίζουν τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που παράγει το φωτοβολταϊκό τους. Πλην όμως η εφαρμογή του net metering προϋποθέτει εκπόνηση ενεργειακής μελέτης, ώστε η ισχύς του φωτοβολταϊκού να προσαρμοστεί απόλυτα στο προφίλ κατανάλωσης, καθώς το περίσσευμα μέσω τριετούς εκκαθάρισης εγχέετε δωρεάν στο δίκτυο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά.

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι οικονομικός συμψηφισμός που ναι μεν εξαρτάται από την τιμή του ρεύματος αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας που παράγεται.

Είναι γεγονός ότι οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες. Αποκλείεται όμως να παραμείνουν σε αυτά για τα επόμενα 20 χρόνια. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση εντός του έτους, το δυνητικό όφελος για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί.

Στόχος

Απώτερος στόχος είναι η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης με σύμμαχο κάθε νοικοκυριό και η ενίσχυση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της καθαρής ενέργειας”.

ΠΗΓΗ:https://ecopress.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 17:25