Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 19:11

Στην βουλή απο την Τελιγιορίδου η «Αναγκαιότητα κήρυξης της Π.Ε. Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης»

Η πανδημία του Covid19 βρίσκει την Π.Ε. Καστοριάς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η παρουσία το προηγούμενο διάστημα 300 περίπου ατόμων στο Μιλάνο για επαγγελματικούς

λόγους καθώς και η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών στην Ιταλία το κρίσιμο διάστημα ανακοίνωσης των πρώτων κρουσμάτων στη γειτονική χώρα συνδυάστηκε και με την παρουσία άλλων ατόμων στους Αγίους Τόπους.

Παρόλο που αυτό αποτελούσε λόγο μιας εν δυνάμει παρουσίας και εξέλιξης της νόσου στην περιοχή, δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την επιστροφή τους με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν συνθήκες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Ήδη υπάρχουν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 10 αφορούν άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου Καστοριάς. Επίσης 2 από τους 4 θανάτους σε πανελλαδικό επίπεδο, αφορούν άτομα από την περιοχή μας.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα και αναμένονται και τα αποτελέσματα άλλων ύποπτων περιστατικών καθώς όλα δείχνουν πως η διασπορά του ιού τείνει να πάρει τραγικές διαστάσεις.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δημιουργεί ανασφάλεια και μεγαλύτερη ευθύνη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Καστοριάς με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενημερώνουν τους πολίτες και συνιστούν ψυχραιμία και προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται σε εθνικό επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς. Είναι γεγονός πως οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, επιδεικνύουν πιστή εφαρμογή των μέτρων και ακολουθούν την οδηγία «μένουμε σπίτι».

Αυτά όμως δεν αρκούν καθώς η περίπτωση  της Καστοριάς απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή όπως άλλωστε έχουν διατυπώσει με κοινό έγγραφό τους όλοι οι εκπρόσωποι Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και  τον ΕΟΔΥ .

Πέραν των απαραίτητων μέτρων για την θωράκιση του Νοσοκομείου ώστε να παρέχει με ασφάλεια αποτελεσματικές υπηρεσίες, σχετικές προτάσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά της ερωτώσας στον Υπουργό Υγείας με επιστολή στις 13/3/2020, απαιτούνται και άλλα έκτακτα μέτρα, όπως να τεθεί η Π.Ε. Καστοριάς σε καραντίνα.

Οι φορείς της ΠΕ Καστοριάς για όλους τους παραπάνω λόγους απεύθυναν σχετικό αίτημα στις 15/3/2020 προς την Κυβέρνηση να προβεί σε κήρυξη της Π.Ε. Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και Άμεση Λήψη Μέτρων για την Αντιμετώπιση της Κατάστασης,  το οποίο απορρίφθηκε σε συνέντευξη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στις 17/3/2020.

Με γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, με διάθεση συνεισφοράς και με αίσθημα ευθύνης,

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

 

  1. Έχει εκτιμηθεί με τη δέουσα προσοχή η ακριβής κατάσταση της Π.Ε. Καστοριάς από το Υπουργείο σας;
  2. Γνωρίζετε την εκρηκτική εξέλιξη που τείνει να διαμορφωθεί με την μεγάλη διασπορά του ιού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες;
  3. Γιατί δεν έχει κριθεί η Π.Ε. Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησαν όλοι οι φορείς της περιοχής;

 

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 19:13