Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 15:11

Οι «Πράσινοι» για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας : Ναι, στην παραγωγή του Πράσινου υδρογόνου αλλά χωρίς χρήση ΦΑ

 «Η παραγωγή του Πράσινου Υδρογόνου θα πρέπει να είναι 100% πράσινη και να μην προέρχεται από μίγμα καυσίμου που περιέχει ορυκτά καύσιμα όπως Φυσικό αέριο» τόνισε  ο Μιχάλης Πετράκος 

αναπληρωματικό  μέλος του Συμβουλίου του κόμματος των Πρασίνων στην παρουσίαση της Πρότασης Διαλόγου για την Πράσινη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία. Ο Μιχάλης Πετράκος αναφερόμενος στην  Ελληνική πρόταση «White Dragon» που θα κατατεθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι για τους «Πράσινους» υπάρχει κόκκινη γραμμή στο θέμα της χρήσης Φυσικού Αερίου για την παραγωγή υδρογόνου αλλά και στην με όποιο τρόπο εξασφάλιση χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους έργων ΦΑ που θα σχετίζονται με την χρήση Υδρογόνου.» Δεν επιθυμούμε στα δίκτυα μεταφοράς υδρογόνου να χρησιμοποιείται ΦΑ» κατέληξε.

Η Αλία Παπαγεωργίου συν-εκπρόσωπος των Πράσινων χαρακτήρισε ως «θετική ενέργεια το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία φεύγει οριστικά  από τον λιγνίτη» μίλησε για «το σοκ που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες» ενώ άσκησε κριτική στα πολιτικά κόμματα καθώς «δεν προχώρησαν σε καμία προετοιμασία στο παρελθόν ώστε η διαδικασία απεξάρτησης από τον λιγνίτη έπρεπε να’χει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα».

Τόνισε ότι ο διαθέσιμος χρόνος της μετάβασης είναι περιορισμένος, μίλησε για  ανησυχητικές αδυναμίες και κενά του κυβερνητικού σχεδίου και τόνισε ότι «υπάρχουν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις αλλά απαιτείται από όλους μας  να σκεφτούμε διαφορετικά».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και υπεύθυνος για ζητήματα της Θεματικής Οικονομίας διατύπωσε τρία ηχηρά όχι σε προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από φορείς της περιοχής ‘όπως «την συνέχιση της χρήσης του λιγνίτη, την καύση των απορριμμάτων και την χρήση της γούνας». Για το τελευταίο ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι ήρθε η ώρα «η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας να οδηγηθεί συντοσμένα στην απεξάρτηση από την μεταποίηση της Γούνας».

Το πρόγραμμα της Πράσινης μετάβασης για το κόμμα των Πρασίνων όπως το περιέγραψε ο κ. Παρασκευόπουλος περιλαμβάνει το άλλοτε ενεργειακό κέντρο άνθρακα σε ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας  100% Πράσινης ενέργειας με παραγωγή ενέργειας  από ΑΠΕ και υδρογόνο καθώς και κέντρο αποθήκευσης ενέργειας. Περιλαμβάνει επίσης τον πρωτογενή τομέα με έμφαση την βιώσιμη αγροτική παραγωγή με υψηλής αξίας προϊόντα που θα φέρουν το πράσινο αποτύπωμα της περιοχής, την ανάπτυξη ενός ήπιου τουρισμού αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα τους εθνικούς δρυμούς, τις φυσικές λίμνες τα ποτάμια και τους βιότοπους της άγριας ζωής και τέλος την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου με διασύνδεση της περιοχής με την Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας και την Κορυτσά Αλβανίας.

Στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματος των Πρασίνων για την Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας έδωσε το παρόν  ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της Οικολογικής κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής.

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 15:16