Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 15:21

Γ. Αμυράς και Σοφια Ζαχαρακη: Το Γεωπάρκο Γρεβενών και Κοζάνης είναι το έκτο πετράδι του στέμματος του δικτύου των Γεωπάρκων της Ελλάδας» (φωτο)

του Σπύρου Κουταβά

«Το Γεωπάρκο Γρεβενών και Κοζάνης είναι το έκτο πετράδι του στέμματος του δικτύου των Γεωπάρκων της Ελλάδα που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο δίκτυο» ανάφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κατά την επίσκεψή

του στο φαράγγι της Πορτίτσας στα ορεινά Γρεβενά όπου βρίσκεται το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι. Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι τόσο το Γεωπάρκο της περιοχής όσο και τα υπόλοιπα του Ελληνικού δικτύου «να γίνουν ένας πόλος ερευνητικής δουλειάς ελ ληνών και ξένων επιστημόνων». Τα Γρεβενά διαθέτουν ένα σπάνιο παρθένο οικοσύστημα με ορεινούς όγκους που συνδυάζουν μια μοναδική βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα γεγονός που αναγνώρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ο οποίος υπογράμμισε ότι «η βιοποικιλότητα η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά όψιν και η Ελλάδα είναι στη πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών σε πρωτοβουλίες για την Πράσινη ανάπτυξη». Ο κ. Αμυρας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες «να δούμε από κοινού την σημασία της διατήρησης των ειδών και των οικοτύπων» που τα Γρεβενά διαθέτουν εν αφθονία.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος ώστε το επόμενο διάστημα «να συντάξουμε την ειδική στρατηγική μας ώστε ώστε τα Γεωπάρκα να ενισχυθούν και μέσω του δικτύου του ΕΟΤ να προχωρήσουμε στην διάχυση της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο»

Οι δύο υφυπουργοί κάλεσαν του δημάρχους Γρεβενών κα Δεσκάτης να προσκομίσουν μελέτες και οργανωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του Γεωπάρκου ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τους δύο υπουργούς υποδέχθηκε στο φαράγγι της Πορτίτσας η  Αμερικανίδα Γεωλόγος και ερευνήτρια Άννα Ράσιου μια εμβληματική επιστημονική προσωπικότητα που τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή της μέσω των έρευνών της στην γεωλογική εξέλιξη των σπάνιων πετρωμάτων της περιοχής, ενώ ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην οργάνωση και προετοιμασία της επιστημονικής πρότασης για την ένταξη περιοχής στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της Ουνέσκο.

Ο κ. Αμυράς από την πλευρά του παρέδωσε στην εκπρόσωπο το Γεωπάρκου το πρωτότυπο έγγραφο της απόφασης ένταξης του Γεωπάρκου στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της Ουνέσσκο.

Λίγο νωρίτερα κατά  την επίσκεψή της στο δημαρχείο Γρεβενών η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «τρέχει» ήδη πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με τον υφ Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για την αποτύπωση και ένταξη των μνημείων Στρατιωτικού ενδιαφέροντος στο δίκτυο προβολής του υπουργείου τουρισμού.

Στα αιτήματα των φορέων της αυτοδιοίκησης που αφορούν τις λιμνάζουσες αιτήσεις  ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε ότι «μετά από συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ ο τελευταίος θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της χωρητικότητας του μετασχηματιστή των Γρεβενών  ώστε οι εκκρεμούσες αιτήσεις να μπορέσουν να γίνουν φωτοβολταϊκά Πάρκα και να συνδεθούν στο δίκτυο».

Τέλος η Σοφια Ζαχαράκη και Γιώργος Αμυρας συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, επισκέφθηκαν την πρότυπη μονάδα παρασκευής βιολογικής φέτας «Κουρέλας» που απασχολεί 50 εργαζόμενους και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε αγορές της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 11:46