Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 17:54

Καμπανάκι από Κομισιόν στην Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών αψηφούν τις αξίες της ΕΕ και πρέπει να σταματήσουν» αναφέρει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στο BBC, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την παράνομη απέλαση μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

Η ανώτερη αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι «πολύ καλά βάσιμες» αναφορές για «επαναπροωθήσεις» στη θάλασσα και στη ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Σημειώνεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιεί το BBC στο ρεπορτάζ του το έχει προσφέρει η Τουρκική Ακτοφυλακή

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλο

Κούλογλου στο BBC για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και την «εκστρατεία για τον Μοχάμαντ»

Για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων ευθύνεται όλη η ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο BBC με αφορμή ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου για επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Ακόμη, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως πολύ συχνά πρόσφυγες και μετανάστες, που καταφέρνουν να περάσουν στα ελληνικά ύδατα, συλλαμβάνονται και έρχονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, όπως η περίπτωση του Σομαλού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμντί, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή. Για την περίπτωση του τελευταίου, μάλιστα, ο Στ. Κούλογλου ξεκινά μαζί και με άλλους ευρωβουλευτές μια διεθνή εκστρατεία με σκοπό ο πρόσφυγας να τύχει μιας δίκαιης δίκης. «Δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση ο Μοχαμάντ. Στην ίδια φυλακή μαζί του κρατούνται και άλλοι δυο Αφγανοί πρόσφυγες καταδικασμένοι σε ποινή 50 ετών γιατί εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Είναι μια καταστροφική τακτική και για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους, αλλά και για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς αξίες», είπε.

 

Για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που ορίζει ότι όταν κάποιος φτάνει στα σύνορα ζητώντας άσυλο, η υπόθεση του πρέπει να εξεταστεί και όχι να εκδιωχθεί». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «αυτά συμβαίνουν σε συνεργασία με την Frontex. Οι ευθύνες αφορούν την ΕΕ στο σύνολό της για το τρόπο που διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό, κρύβοντας το κάτω από το χαλί της Ελλάδας και της Ιταλίας, αφήνοντας τες να το διαχειριστούν μόνες τους χωρίς τα άλλα κράτη μέλη να λαμβάνουν μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι και της Ιταλίας, είναι της Ευρώπης συνολικά».

«Το να κουνά η Κομισιόν το δάχτυλο στην Ελλάδα είναι υποκριτικό, όταν δεν κάνει τα πάντα ώστε τα κράτη μέλη να λάβουν μερίδιο ευθύνης. Υπάρχουν συμφωνίες ήδη από το 2016 για τον επιμοιρασμό του βάρους του προσφυγικού αλλά δεν τις εφαρμόζει κανείς. Όταν πρόκειται για μνημόνια και λιτότητα όλοι είναι αυστηροί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Όταν πρόκειται για διεθνές δίκαιο ή τις αξίες της ΕΕ κανείς δεν ασχολείται και οι συμφωνίες αγνοούνται», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου. 

Κληθείς να εκτιμήσει εάν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση θα είναι αποτελεσματικό, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «υπάρχει πολύ καλή διάθεση, αλλά τίποτα δεν αλλάζει στην πράξη. Άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα».

Βέβαια, «το θέμα δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα. Δεν είναι πλέον ίδια η κατάσταση με πριν από 5-6 χρόνια που οι πρόσφυγες ήταν καλοδεχούμενοι. Ο κόσμος πια έχει κουραστεί, έχει τα δικά του προβλήματα. Αλλά και η πολιτική άλλαξε: Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πιο διαλλακτική στο θέμα των προσφύγων. Η νέα κυβέρνηση έχει επιθετική στάση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες - κάτι που επηρεάζει και την κοινωνία στο σύνολο της, που πλέον κρατά αρνητική στάση. Η πανδημία επιδείνωσε τα πράγματα. Στην Ελλάδα ο κόσμος περιμένει τουρίστες, όχι μετανάστες», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου καταλήγοντας πως:

«Το όλο θέμα αρχίζει να περιορίζεται σε πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής. Αυτό ξεκίνησε στην Γερμανία, αφότου δέχθηκε ένα εκατ. πρόσφυγες. Άλλες χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως η Ουγγαρία, χρησιμοποίησαν το πρόβλημα για να αυξήσουν την δημοφιλία τους. Όταν ένα ανθρωπιστικό και γεωπολιτικό ζήτημα γίνεται πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής, δε μπορεί να λυθεί».