Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 03:52

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΔΚ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ… ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2

 Μια νέα περίοδος, κρίσιμη για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε και οι αιρετοί άρχοντες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν μέσα από τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κοζάνης εδώ και αρκετό καιρό μπήκε στη λογική της προετοιμασίας της επόμενης μέρας, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2».

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης το θέμα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης μπήκε για άλλη μια φορά στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης Σάββας Ζαμανίδης επισήμανε πως υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα και πως η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού του Νομού θα έχει την δυνατότητα να καταθέσει έγκαιρα και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις της για το θέμα.

Ήδη χθες αποφασίστηκε να δοθεί ένας μήνας παράταση για την κατάθεση της μελέτης που εκπονεί για τον διοικητικό χάρτη του Νομού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ αναλήφθηκε πριν αρκετούς μήνες και ανατέθηκε η συγκεκριμένη μελέτη προκειμένου να αποτυπωθούν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο όλα τα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών και όλες οι προτάσεις των φορέων. Φυσικά η μελέτη θα καταλήγει και με πρόταση για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο χάρτης της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στο Νομό. Ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει η ΤΕΔΚ που θα συζητήσει με όλους τους δημάρχους και προέδρους των κοινοτήτων τις προτάσεις αλλά και τις ενστάσεις που ενδεχομένως θα κατατεθούν στο τραπέζι.

«Αναμφισβήτητα ξεκινά μια νέα περίοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια το θέμα θα κυριαρχήσει και στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση, μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τον Καποδίστρια 2. Άρα εμείς θα πρέπει να επικυροποιήσουμε τις θέσεις μας και βέβαια περιμένουμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της μέχρι τέλος του χρόνου».

Ο κ. Ζαμανίδης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν ώστε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση που δεν είναι άλλες από την παραχώρηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ που θα συνοδεύονται όμως από τους απαραίτητους πόρους.

 

Αναμένονται δραστικές αλλαγές

 

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι αναφορικά με την διοικητική μεταρρύθμιση αναμένονται δραστικές αλλαγές στον αριθμό των δήμων, των νομαρχιών, αλλά και των περιφερειών όλης της χώρας, σε μια προσπάθεια η αυτοδιοίκηση να καταστεί ευέλικτη, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

Έτσι σχεδιάζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 (από 1.034 που είναι σήμερα), οι νομαρχίες τις 16 (από τις 52 που υπάρχουν σήμερα) και οι περιφέρειες να συρρικνωθούν σε έξι.

Για το Νομό Κοζάνης ήδη γίνεται λόγος για την δημιουργία 4 δήμων. 

Το νέο διοικητικό μοντέλο στοχεύει στη δημιουργία κρίσιμων αυτοδιοικητικών μεγεθών, ικανών να αποτελέσουν δυναμικούς αναπτυξιακούς μοχλούς και αυτοδύναμες οικονομικές οντότητες.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:59