Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 07:40

Φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου:"Το νησί των σκλάβων" του Πιέρ ντε Μαριβώ η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η παράσταση "Το νησί των σκλάβων" του Πιέρ ντε Μαριβώ, παραγωγής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Σάββατο 13, Κυριακή 14, Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Ιουνίου στις 21.00 στην Αίθουσα Τέχνης.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, για έβδομη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της σκηνής «Απ΄άκρη σ' άκρη» (μετονομασία της «Άγονης Γραμμής»), θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ "Το νησί των σκλάβων", σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου», ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει, όπως κάθε χρόνο, σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα στο καλοκαίρι η παράσταση θα παιχτεί και στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στη Θάσο και στο Θέατρο των Φιλίππων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ του Ανοιχτού Θέατρου Παπάγου στην Αθήνα. Τον χειμώνα θα παρουσιαστεί, σε κλειστούς χώρους, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για το έργο:
Το νησί των σκλάβων, γραμμένο το 1725, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου. Πρόκειται για μια σαγηνευτική κωμωδία με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού προβληματισμού, που δίνει τη δυνατότητα για σημαντικές ερμηνείες και μια σύγχρονη, καίρια σκηνοθετική ανάγνωση. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Μαρτίου του 1725 στο Hôtel de Bourgogne της Comédie Italienne.

Υπόθεση του έργου:
Ο Ιφικράτης και ο Αρλεκίνος, ένας αφέντης και ο σκλάβος του, ναυαγούν στο Νησί των σκλάβων. Εκεί ο Τριβελίνος, απόγονος των σκλάβων της αρχαίας Αθήνας που επαναστάτησαν και κατοίκησαν το Νησί, τους αναφέρει πως όποιος ναυαγεί στο μέρος αυτό ακολουθεί τους νέους νόμους που οι πρόγονοί του θεσμοθέτησαν: αν είναι σκλάβος αλλάζει ρόλο με τον αφέντη του, κι αν είναι αφέντης αλλάζει ρόλο με το σκλάβο του.
Έτσι ο Ιφικράτης αλλάζει όνομα, ρούχα και κοινωνική θέση με τον Αρλεκίνο. Το ίδιο κάνουν και η Ευφροσύνη με την Κλεάνθις, δύο γυναίκες που σώθηκαν από το ίδιο ναυάγιο. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι γίνεται με σκοπό οι πρώην αφέντες να καταλάβουν πόσο άδικοι ήταν και να αλλάξουν τη στάση τους στο μέλλον αλλά και για να δοκιμαστεί η δικαιοσύνη με την οποία θα κρίνουν οι πρώην σκλάβοι τα αφεντικά τους.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαρίδη
Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ
Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος
Τεχνική View Points: Ίριδα Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Διανομή:
Σοφία Αντωνίου (Ευφροσύνη),
Στέφανος Αχιλλέως (Ιφικράτης),
Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Αρλεκίνος),
Κατερίνα Σισίννι (Κλεάνθις)
Βαλάντης Φράγκος (Τριβελίνος)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 08:08