Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 16:08

Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

altΤην άμεση καταβολή του Φ.Π.Α. στους δικαιούχους αγρότες καθώς και την απαγόρευση συμψηφισμού των οφειλών τους με το Φ.Π.Α. ζητούν από την κυβέρνηση με ερώτηση τους βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλή τον τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης Γιώργο Κασαπίδη.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές την ώρα που οι τιμές των σιτηρών έχουν καθηλωθεί στα 10 λεπτά το κιλό και οι σιτοπαραγωγοί είναι ήδη χρεωμένοι από τα έξοδα της περυσινής χρονιάς, η κυβέρνηση προχωρά σε μια τελείως αψυχολόγητη ενέργεια παρακράτησης του Φ.Π.Α. από τους δικαιούχους αγρότες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν όπως και οι περισσότεροι Έλληνες.

Παράλληλα και παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ περί ελέγχων στην αγορά και για μείωση της ψαλίδας τιμών από το χωράφι στο ράφι το πολύ στο 30% η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη και αδιάφορη να αντιδράσει την εξέλιξη στην αγορά των δημητριακών που συντρίβει τους Έλληνες σιτοπαραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργό Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: «Παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟΥ – Χαμηλή τιμή σιτηρών»

Κύριοι Υπουργοί,
Το αγροτικό εισόδημα, παρουσιάζει συνεχή κάμψη, κυρίως εξαιτίας της στασιμότητας των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καλλιεργητές σιτηρών. Το 2008 η τιμή του σιταριού ήταν 30 λεπτά το κιλό, το 2009 η τιμή έπεσε στα 18 λεπτά το κιλό και το 2010 η τιμή του είναι 10 λεπτά το κιλό. Το δε κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε 17 λεπτά το κιλό.

Οι αγρότες εργάζονται σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Επίσης, πολλοί αγρότες υπέβαλαν δηλώσεις στη ΔΟΥ που υπάγονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 3842/2010, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ωστόσο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επιπλέον, οι αρμόδιες ΔΟΥ προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με την επιστροφή ΦΠΑ παρά το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Ν. 3842/2010, οδηγώντας τους σε πλήρη απόγνωση. 

Επειδή οι συνεχείς ανατροπές των δεδομένων της οικονομικής κατάστασης προκαλούν σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους αγρότες αφού υπολόγιζαν με την επιστροφή ΦΠΑ να καλύψουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Επειδή οι ανωτέρω πρακτικές δημιουργούν ερωτηματικά για την ύπαρξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και πραγματικής βούλησης της Κυβέρνησης για ενίσχυση των αγροτών που βάλλονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσεως.

Επειδή οι καλλιεργητές σιτηρών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και αναζητούν εναγωνίως λύση από την Κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες;

-Θα δοθεί άμεσα εντολή στις αρμόδιες ΔΟΥ να μην προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με την επιστροφή ΦΠΑ, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κρίσεως που αγγίζει ιδιαίτερα τους αγρότες;

-Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των καλλιεργητών σιτηρών;

ΟI ΕΡΩΤΩΝTΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 16:13