Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 11:00

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Κοζάνη για την κρίση του αθλητισμού από τα αναβολικά

Μια πολύ τιμητική επιλογή για την πόλη της Κοζάνης, αποτελεί ασφαλώς η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο "Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ & ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ", που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2013 στην Κοβεντάρειο αίθουσα.

Η παρουσία στο πάνελ των εισηγητών προβεβλημένων παραγόντων του αθλητισμού (καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης, αθλητικογράφος Γιάννης Μαμουζέλος) και διακεκριμένων επιστημόνων, εξασφάλισαν εκ προοιμίου την αρτιότητα της παρουσίασης για την επίτευξη των στόχων του συνεδρίου, που ήταν πρώτιστα η ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του ντόπινγκ στην υγεία των αθλητών και την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμησή του. Να διδάξει ακόμη και να μεταδώσει ηθικές αρχές και αξίες της ζωής, την ευγενή άμιλλα και την αξιοπρέπεια και να καταδικάσει τον αθλητισμό που στηρίζεται στην παράνομη και επικίνδυνη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων-αναβολικών. Να ενημερώσει πολύπλευρα για το θέμα στους τομείς του αθλητισμού, της αντιμετώπισής του σαν κοινωνικό φαινόμενο, του νομικού πλαισίου και γενικότερα της επιστημονικής προσέγγισης του προβλήματος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων –αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Φιλώτας Ταλίδης, αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, πρόεδρος ΕΠΣ Κοζάνης Χρήστος Σάββας- και συνεχίστηκε με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ως εξής:
Ο εργοφυσιολόγος M.Sc και βραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Γρηγοριάδης με το θέμα "Η ουσία... είναι ο αθλητής" -ομώνυμος τίτλος του βραβευμένου βιβλίου του-, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, καρδιολόγος Βασίλης Βασιλακόπουλος με θέμα "Επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση αναβολικών", ο δικηγόρος και πολιτευτής Ν. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης με θέμα "Νομοθετική αντιμετώπιση των αναβολικών", ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης με θέμα "Αντιμετώπιση του φαινομένου από την πολιτεία", ο αθλητικογράφος και δικηγόρος Γιάννης Μαμουζέλος με θέμα "Μ.Μ.Ε. και αναβολικά". Τέλος τις προσωπικές του εμπειρίες για το θέμα κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής της Βέροιας Νίκος Γεωργιάδης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο διευθυντής Α.Δ. Κοζάνης ταξίαρχος Γιώργος Καραΐτσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Μιχαηλίδης. Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις-τοποθετήσεις του κοινού επί των εισηγήσεων.
Η θεματολογία και οι στόχοι του συνεδρίου συνέτειναν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και προτάσεων, που θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν στα παρακάτω:
Ο αθλητισμός περιέχει ένα πολυεπίπεδο αξιακό περιεχόμενο που διατρέχει τους αιώνες από την ιερή Άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι σήμερα. Είναι μέ¬σο παιδείας στα σχολεία όλου του κόσμου και μέτρο ανάδειξης των ανώτατων σωματικών ορίων του ανθρώπου στον αγωνιστικό αθλητισμό ενώ παράλ¬ληλα προσφέρει τις υπηρεσίες του ισόβια ως υγεία και ψυχαγωγία με τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Πάνω από όλα ενώνει τους λαούς καταργώντας τα σύνορα και δίνει ιδιαίτερα στη νεολαία ένα πολυσήμαντο δη¬μιουργικό περιεχόμενο μεταφέροντας τις ηθικές αξίες της φιλίας και της συναδέλφωσης σε ένα πανανθρώπινο ποτάμι ειρήνης. Απέναντι σε αυτά τα εξαιρετικά φορτία αξιών που περιέχει ο αθλητισμός δυστυχώς έχει εισχωρήσει η μεγάλη μάστιγα του ντόπινγκ που καταστρέφει τόσο την αθλητική ιδεο¬λογία όσο και την υγεία των αθλουμένων.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η εμπορευματοποίηση χαρα¬κτήριζε τον αθλητικό κόσμο και ο αθλητισμός έχει βαθμιαία εξελιχθεί από μια «δραστηριότητα» σε μια "μεγάλη επιχείρη¬ση". Η επίτευξη των χρυσών μεταλλίων έχει αποκτήσει υψηλή αξία και η ανάγκη για επιτυχία πιέζει πολύ τους αθλητές, προπο¬νητές και άλλους ανθρώπους του αθλητισμού να γίνουν πρωτα¬θλητές. Η φράση "ο δεύτερος δεν είναι τίποτα, ο πρώτος είναι τα πάντα" περιγράφει το σύγχρονο τρόπο σκέψης σε πολλές περιπτώσεις. Τελικά, η ανάγκη για επιτυχία οδήγησε σε αυξημέ¬νη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάχρησης ουσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις το ντόπινγκ σχετιζόταν με τους θα¬νάτους αθλητών.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 11:08