Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 23:49

30 χρόνια από την τραγωδία της θύρας 7 - εξαιρετική ανακοίνωση του συνδέσμου φίλων Άρη, Super3 - ανάσα στο δύσωδο κλίμα που επέβαλαν με πρόσφατες ανακοινώσεις, μεγαλοδημοσιογράφοι και τοπικοί πολιτικοί

30 χρόνια από την τραγωδία της θύρας 7 - εξαιρετική ανακοίνωση του συνδέσμου φίλων Άρη, Super3 - ανάσα στο δύσωδο κλίμα που επέβαλαν με πρόσφατες ανακοινώσεις, μεγαλοδημοσιογράφοι και τοπικοί πολιτικοίΤριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την 8η Φεβρουαρίου του 1981, όταν στο -τότε- Στάδιο Καραϊσκάκη, σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία, που έπληξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είκοσι ένας φίλαθλοι του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στην θύρα 7 του γηπέδου, έχασαν τη ζωή τους, όταν στην προσπάθειά τους να φύγουν 5 λεπτά νωρίτερα από τη λήξη του αγώνα για να μεταβούν έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας τους και να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους για τη θριαμβευτική νίκη 6-0 επί της Αεκ, βρήκαν μπροστά τους σίδερα με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν θανάσιμα.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, παράγοντες, παίκτες, φίλοι και η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού τιμούν την μνήμη των 21 άτυχων φιλάθλων που έχασαν την ζωή τους το 1981.

Ανήμερα της φετινής συμπλήρωσης της θλιβερής επαιτίου, μια ανακοίνωση του συνδέσμου φίλων Άρη "ξένισε" εναπαφέροντας κάποια πράγματα στην πραγματικής τους διάσταση, και θυμίζοντας πως οι οπάδοι όλων των ομάδων έχουν πολλά περισσότερα να τους ενώνουν, παρά να τους χωρίζούν. Μακάρι, με αφορμή της άξια συγχαρητηρίων αυτή ανακοίνωση, να παραδειγματιστούν τόσο οι απανταχού Έλληνες οπαδοί όλων των ομάδων, όσο και διάφοροι μεγαλοδημοσιογράφοι και τοπικοί πολιτικοί, που έκριναν εσχάτως πως τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αξιζούν δημόσιες τοποθετήσεις κάκιστου φρασεολογίου με χαρακτήρα πολεμικού ανακοινωθέντως.

Ακολούθει αναδημοσίευση από το Super3.gr

"Να μην ξαναθρηνήσουμε τραγωδία

Στις 8 Φεβρουαρίου 1981 η φίλαθλη Ελλάδα πάγωσε. 21 οπαδοί ηλικίας από 14 ετών, ο μικρότερος, έως 40 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία, έφυγαν από τη ζωή στον απόηχο ενός ποδοσφαιρικού γεγονότος. 21 άνθρωποι που στα χείλη τους κυριαρχούσε η ιαχή μιας ομάδας και η οπαδική τους ιδιότητα ταυτίστηκε μια για πάντα με ένα χρώμα και ένα σύμβολο, έφυγαν από τη ζωή, λεπτά μετά από μια σημαντική στιγμή θριάμβου της ομάδας τους.

Έκτοτε αλλά και προηγουμένως, δεκάδες ακόμη οπαδοί έχασαν τη ζωή τους, στο πλάι μιας ομάδας, στο πλάι ενός συμβόλου. Τραγικά γεγονότα που για άλλους κρύβουν εγκληματικές πολιτειακές αμέλειες, για άλλους κρύβουν ασθένειες του αθλητικού μας συστήματος, για άλλους κρύβουν τραγικές γηπεδικές εγκαταστάσεις, για άλλους κρύβουν ωχαδερφισμό ανευθυνοϋπευθύνων. Για εμάς όμως φανερώνουν ένα πράγμα. Η λέξη "οπαδός" είναι ιδεολογικά, εννοιολογικά αλλά και συναισθηματικά πολύ φορτισμένη, τόσο μάλιστα που κάθε απλοϊκή και απαξιωτική αναφορά ή συμπεριφορά απέναντι στην έννοια αυτή αποτελεί μέγιστη ύβρη για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Τους οπαδούς τους χωρίζουν πολλά. Διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορικές ιστορίες, διαφορετικές κοινωνικές προελεύσεις, διαφορετικές οπαδικές συνήθειες, διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά σύμβολα. Τους ενώνουν όμως και άλλα τόσα και καταρχήν η από κοινού αποδοχή της σχεδόν μυστικιστικής επιρροής που τα γράμματα, τα χρώματα και τα σύμβολα μιας ομάδας ασκούν επάνω τους. Μιας επιρροής που μόνο όταν είσαι οπαδός, όταν μυηθείς και αποδεχθείς τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει στη καθημερινότητα σου μια ομάδα και ένα σύμβολο, κατανοείς.

Πραγματικός θάνατος είναι μόνο η λήθη. Και όσο κάποιοι δεν ξεχνούν αυτούς που έφυγαν από τη ζωή με μια λέξη στο στόμα και ένα κασκόλ στο λαιμό, είμαστε όλοι ήσυχοι και ήρεμοι συνειδησιακά. Μέρα μνήμης των οπαδών του Ολυμπιακού η 8η Φεβρουαρίου, και μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια όλοι οφείλουν να σέβονται τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους επειδή πήγαν να παρακολουθήσουν την ομάδα που αγαπάνε.

Ειδικά για τους οπαδούς, που βρίσκονται συνεχώς σε γήπεδα, που ταξιδεύουν αμέτρητα χιλιόμετρα κάθε χρόνο για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους, τέτοια γεγονότα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αντιμετωπίζονται με αυξημένη ευαισθησία, χωρίς κροκοδείλια δάκρυα που πιθανόν να δούμε στα μάτια αυτών που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τα δικά τους σχέδια, ξένα προς την τρέλα και την αγάπη των οπαδών για τις ομάδες τους.

Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα και οπαδική ταυτότητα κι εκείνο που ευχόμαστε όλοι μας είναι να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά τέτοια αποτρόπαια ατυχήματα, να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τόσο τραγικές απώλειες..."

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 11:37