Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 21:06

Κορονοϊός: η Ε. Επιτροπή υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα

Η Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με κορονοϊό. Αυτό σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη σ' αυτό

το πρώτο χαρτοφυλάκιο πέντε ελπιδοφόρων φαρμακοθεραπευτικών μέσων που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 τον Ιούνιο του 2021. Το φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση κυλιόμενης επανεξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεκαοκτώ κράτη μέλη έχουν προσυπογράψει την κοινή προμήθεια για την αγορά έως και 220 000 θεραπειών.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Πάνω από το 73 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, και το ποσοστό αυτό θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Ωστόσο, τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μόνη μας απάντηση στη νόσο COVID-19. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσβάλλονται και να νοσούν. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την πρόληψη της νόσου με εμβόλια και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φαρμακοθεραπευτικά μέσα. Με τη σημερινή [σ.σ. χθεσινή] υπογραφή, συνάπτουμε την τρίτη μας δημόσια σύμβαση και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών που πάσχουν από COVID-19 σε προηγμένα φάρμακα.»

Ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα κατά του ιού και των παραλλαγών του, τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Συμβάλλουν στη διάσωση ζωών, στην επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης και στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας και, τελικά, στη μείωση του φόρτου των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Το προϊόν από την Eli Lilly αποτελεί συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης) για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο COVID-19. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα και, μ' αυτόν τον τρόπο, εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής συνάψει σχεδόν 200 συμβάσεις για διάφορα ιατρικά αντίμετρα, συνολικής αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου κοινής προμήθειας που συνήφθη με την Eli Lilly, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράζουν το προϊόν συνδυασμού μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης, εάν και όταν χρειάζεται, αφού αυτό λάβει είτε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είτε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 21:09