Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 19:08

Με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου η αυλαία των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον 2024»

Ένα εξαήμερο με συζητήσεις αφιερώματα στα θέματα του πολιτισμού και  ιστορίας αλλά και με αρκετή μουσική θα λάβει χώρα στις «Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον  2024».

Στη φετινή θεματογραφία των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν απο τις 19-24  Ιουνίου 2024  η ιστορία συνομιλεί με τον πολιτισμό και η τέχνη συνδιαλέγεται με την παράδοση. 

Οι φετινές εκδηλώσεις στο συνεδριακό τους μέρος είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, με μια  ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου και στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και αρχαιολόγοι με θέμα «Θεσμοί στην τοπική οργάνωση του Βοϊου: Από το ¨Κοινόν των Ορεστών ” της αρχαιότητας στις Κοινότητες της Τουρκοκρατίας»

Στο μουσικό τους μέρος οι εκδηλώσεις ανοίγουν την αυλαία την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας «ΑΡΗΣ & ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» με την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, όπου θα ερμηνεύσει το ορατόριο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων».

Το Σάββατο 22 Ιουνίου ο Θωμάς Κοροβίνης και η Μαρία Φωτίου, στο «Δοξαστικό για την πόλη» με ενα ποιητικό αναλόγιο και ένα διαχρονικό ρεπερτόριο των ασμάτων της Κωσταντινούπολης

 Την  Κυριακή 23 Ιουνίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Δοβαμιστίου η Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου φωνή κι ο Γιώργος Τζούκας πιάνο θα αποδώσουν τους «12 Γαλαζιους Εσπερινούς».

Καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, θα εκθέτουν  τα έργα τους στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας , στο Πολιτιστικό κέντρο Εράτυρας και Πελεκάνου, στο εργαστήρι αγιογραφίας  Δάφνης.

Η πρωτοβουλία των εκδηλώσεων ξεκίνησε το 2016 ως μια ιδέα κάποιων φίλων που έλκουν την καταγωγή τους από την Πέλκα η τον Πελεκάνο όπως ονομάζεται σήμερα, ένα από χωριά του κάτω Βοϊου.  Στο πέρασμα του χρόνου η θεματογραφία και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει απλωθεί στις κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής μεταξύ αυτών η Σιάτιστα, η Εράτυρα, και το Σισάνι. 

Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχο, από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, από τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης , από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και από τον Σύλλογο Απανταχού Πολυλακκιωτών Κοζάνης ενώ τις στηρίζουν, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοίου και τελούνται υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ,τομέας Μακεδονίας και Θράκης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 19:12