Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 11:13

Με επιτυχία η απομάκρυνση αρκούδας με τα δύο μωρά της από κεντρικό σημείο  της Καστοριάς

Η απομάκρυνση του ζώου απο τον αστικο ιστό της Καστοριάς Η απομάκρυνση του ζώου απο τον αστικο ιστό της Καστοριάς

του Σπύρου Κουταβά

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έμελλε να διαχειριστούν αργά χθες το βράδυ, η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης Καστοριάς με αφορμή την εμφάνιση αρκούδας με τα δύο μωρά της

στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Στις 11.30 τα μεσάνυχτα σήμανε συναγερμός όταν αναφορές των κατοίκων στην αστυνομία και στους ανθρώπους των Περιβαλλοντικών οργανώσεων, δήλωναν ότι μια αρκούδα με τα δύο αρκουδάκια της κάνει βόλτες σε παραλίμνιο σημείο της πόλης, μόλις 500 μέτρα από το κτίριο της Περιφέρειας, στην καρδιά του νέου εμπορικού κέντρου της όλης. «Όταν έφτασα στο σημείο είδα την αρκούδα με τα μωρά της να βρίσκονται σε παραλίμνιο σημείο απέναντι από το εμπορικό κέντρο. Τα ζώα και ειδικά η μητέρα ήταν φανερά στρεσαρισμένη από την παρουσία των νεαρών παιδιών και του κόσμου  που είχε συγκεντρωθεί» αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο  Νίκος Παναγιωτόπουλος που είναι μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών αγρίων ζώων που έρχονται σε επαφή με τον αστικό ιστό.

Το πρώτο πράγμα που έγινε ήταν η απομάκρυνση του κόσμου τουλάχιστον 100 μέτρα από την εξέλιξη του περιστατικού και ο προληπτικός αποκλεισμός της περιοχής.

Με την βοήθεια ηχητικών μέσων όπως κόρνες, κροτίδες και πυροβολισμούς στον αέρα από ειδικά πιστόλια που διαθέτει η ομάδα για αυτό το σκοπό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βασίλης Γίρκας από το Δασαρχείο Καστοριάς άρχισαν να παρενοχλούν το ζώο ώστε να απομακρυνθεί από το σημείο. Με την βοήθεια της αστυνομίας που προηγουμένως είχε αποκλείσει την περιοχή, άνοιξε ένας διάδρομος από το σημείο που βρισκόταν η αρκούδα με τα μωρά της προς την έξοδο της πόλης. Η ομάδα άμεσης επέμβασης, με την βοήθεια των δέκα περιπολικών που είχαν αποκλείσει το σημείο και με συνεχή παρενόχληση, ανάγκασαν το ζώο να κατευθυνθεί μέσω του διαδρόμου που είχε δημιουργηθεί προς την έξοδο της πόλης. Στις 2 τα μεσάνυκτα η αρκούδα με τα μωρά της μετά από μια επιχείρηση που διήρκησε 2,3 ώρες βγήκε από τον αστικό ιστό και οδηγήθηκε στην Καστοριανή ύπαιθρο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρεται στην καθοριστική συμβολή των ανδρών της ΕΛΑΣ που σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης ήταν σε άμεσο  συντονισμό με την ομάδα άμεσης επέμβασης, απομακρύνοντας τον κόσμο και που με τον αποκλεισμό της περιοχής δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ομαλής απομάκρυνσης του ζώου.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μια βδομάδα μια άλλη με ειδική επιχείρηση της Περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και της Ομάδας άμεσης Επέμβασης, απομακρύνθηκε ο Πλατώνις ένας αρσενικός αρκούδος που διέσχιζε κολυμπώντας την λίμνη για να βρει την τροφή του στην Χερσόνησο της Καστοριάς.

Η περίοδος του καλοκαιριού βρίσκει τις αρκούδες σε μεγάλη κινητικότητα τόσο για την αναζήτηση της τροφής τους όσο και στην εξεύρεση ενός χωρικού περιβάλλοντος που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν ως βιότοπο.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 12:40