Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 15:09

Αθώοι οι 7 καθηγητές του ΠΔΜ και δύο φοιτητές για τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε τέκνα καθηγητών

του Σπύρου Κουταβά

Την απαλλαγή των 9 κατηγορουμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας αλλά και πολιτών, στην υπόθεση των δωρεάν μεταπτυχιακών για τα παιδιά των καθηγητών του ιδρύματος, από τις κατηγορίες της παράβασης

καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης. Κατηγορούμενοι ήταν, τα μέλη της Συγκλήτου της περιόδου 2015-2019 που ψήφησαν υπέρ της πρότασης των δωρεάν μεταπτυχιακών όπως ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Τουρλιδάκης, η πρώην Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών θεμάτων Αναστασία Αλευριάδου, ο τότε πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιάννης Ζιώγας, ο τότε Αντιπρύτανης  αρμόδιος για θέματα ΕΛΚΕ Γιώργος Μαρνέλλος, η καθηγήτρια του τμήματος δημοτικής Εκπαίδευσης Βασιλική Παπαδοπούλου, δύο καθηγητές από την  Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Σοφία Ηλιάδου και Ανδρέας Ανδρέου αλλά και τα παιδιά τους τα οποία θα ευεργετούνταν από την συγκεκριμένη απόφαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ είχε προηγηθεί η απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος για τα 4 μέλη της Συγκλήτου και της ηθικής αυτουργίας για τους δύο καθηγητές και τα παιδιά τους σε μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περί τις 4 ώρες.

Το καλοκαίρι του 2017 στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας η Αντιπρυτάνης Αναστασία Αλευριάδου αρμόδια για εκπαιδευτικά θέματα  έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της δωρεάν συμμετοχής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018” φοιτητών, οι οποίοι ήταν τέκνα καθηγητών της Παιδαγωγικής Σχολής του ιδρύματος. Το συγκεκριμένο θέμα δημιούργησε έντονες διαφωνίες εντός της Συγκλήτου με τους Θεόδωρο Θεοδουλίδη που ήταν τότε κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και την Ιφιγένεια Βαμβακίδου που ήταν πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας να διαχωρίζουν την θέση τους και το θέμα τελικά να ψηφίζεται με πλειοψηφία 4-2.  

Η είδηση της απόφασης της Συγκλήτου αποκαλύφθηκε με αναλυτικό  ρεπορτάζ από το vetonews ενώ  η υπόθεση απασχόλησε έντονα τον τύπο με επικριτικά δημοσιεύματα για τις προθέσεις των Ακαδημαϊκών δασκάλων και την ευνοιοκρατία που επιθυμούσαν να καταστήσουν εντός του ιδρύματος. Μετά από μια βδομάδα και υπό το έντονο αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην εικόνα του πανεπιστημίου  η Σύγκλητος συνεδρίασε εκ νέου και με  με ομοφωνία  προχώρησε στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.

Το κλίμα εντός της δικαστικής αίθουσας φάνηκε από νωρίς με τις καταθέσεις των μαρτύρων Θ. Θεοδουλίδη και Ι. Βαμβακίδου που ισχυρίστηκαν, ο μεν πρώτος ότι υπήρξε «μια ατυχής διοικητική απόφαση που διορθώθηκε αμέσως» και ότι «δεν υπήρξε σε ουδεμία περίπτωση οικονομική ζημιά του ιδρύματος και αδικία στο πρόσωπο κανενός φοιτητή από την απόφαση της Συγκλήτου». Και οι δύο τόνισαν ότι με τους κατηγορουμένους είναι συνάδελφοι και από κοινού συγκροτούσαν τον θεσμό της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος ενώ μίλησαν με θετικά λόγια για τους συναδέλφους τους. Η Ι.  Βαμβακίδου στην ερώτηση της προέδρου απάντησε ότι «δεν μπορεί να προσάψει ουδεμία κατηγορία στους συναδέλφους της». Η ίδια αρνήθηκε στο δικαστήριο τον ορισμό του μάρτυρα κατηγορίας και όπως δήλωσε με τους κατηγορούμενους συνάδελφους της τους χωρίζει μόνο η διαφωνία που προέκυψε σε θέμα απόφασης διοικητικής λειτουργίας.

Επίσης στους μάρτυρες υπεράσπισης ξεχώρισε η πληθωρική παρουσία του τελευταίου Προέδρου της διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος καθηγητή Θοδώρου Χατζηπαντελή ο οποίος κι αυτός μίλησε για «ατυχή απόφαση» που διορθώθηκε αμέσως χωρίς να επιφέρει ουδεμία ζημιά στο ίδρυμα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 15:23