Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 15:22

Κωστής Χατζηδάκης από Κοζάνη «Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος»  

του Σπύρου Κουταβα

«Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος

στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατά την επίσκεψη του στις  εγκαταστάσεις του  νέου εργοστασίου  διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη. Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το όραμα και το σχέδιο που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδρυση και δημιουργία πάρκου κυκλικής Οικονομίας, ένα όραμα «που ταιριάζει με τους στόχους της κυβέρνησης αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί το επόμενο διάστημα  «θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί «είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε  κάθε σημείο της χώρας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών με αφορμή την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα γεωγραφικά τους όρια, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος». Διαπίστωσε ότι «η  Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στην  διαχείριση των απορριμμάτων» και επεσήμανε ότι «από το  επόμενο ΕΣΠΑ η Ευρώπη θα κλείσει τον κύκλο χρηματοδότησης των εργοστασίων επεξεργασίας  απορριμμάτων άρα πρέπει να προλάβουμε έχουμε ηράκλειο έργο μπροστά μας», κατέληξε. Ο Κωστής Χατζηδάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην δημιουργία του πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της ΔΙΑΔΥΜΑ που θα περιλαμβάνει, Μονάδα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, μονάδα εξευγενισμού πλαστικού, ανακύκλωσης ρούχων, βιοδιυλιστήριο και μονάδα ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών όπως ο Αμίαντος και ανέφερε ότι θα υπάρξει θερμή υποστήριξη από την κυβέρνησης. «Είμαστε στην ίδια πλευρά, είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια» και ανακοίνωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ΗΕ από φωτοβολταϊκά πάνελ να ανακυκλώνουν τα πάνελ μετά την παρέλευση του χρόνου ζωής τους».

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή Νίκο Περδικάρη για τις ετήσιες δυνατότητες επεξεργασίας και ότι στην συγκεκριμένη μονάδα επεξεργάζονται τα απορρίμματα της Κέρκυρας και του Αιγίου.  

Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε την Ακρινή Κοζάνης ένα χωριό που από το 2011 και εξαιτίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων  αφού είναι περικυκλωμένο από τις αποθέσεις  των ορυχείων της  ΔΕΗ, αποφασίστηκε με νόμο του κράτους η  μετεγκατάσταση του. Οι κάτοικοι επεσήμαναν στον υπουργό ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011 από την Ελληνική βουλή δίδει περιθώριο 10 ετών για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και το περιθώριο λήγει το Μάρτιο του 2021. Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους και ταυτόχρονα θέλουμε να σεβαστούμε την γνώμη των κατοίκων,  των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και γι’αυτο είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πριν  από την πλευρά μας πούμε οτιδήποτε».

Αναφέρθηκε στο θέμα της αποκατάστασης  των εδαφών λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν γρήγορα δηλαδή αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να σκεπάζουν ώστε οι εργαζόμενοι των εργοληπτικών εταιριών να έχουν την δουλειά τους». Τόνισε ότι τα φουγάρα της ΔΕΗ θα κλείσουν και εκτίμησε ότι «αυτό από μόνο σε ότι αφορά την υγεία των κάτοικων και την προστασία  του περιβαλλοντος εναι ένα θετικό νέο, αλλά δεν φτάνει πρέπει να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην περιοχή».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε την λίμνη  Πολυφύτου και στην συνέχεια ξεναγήθηκε σε οινοποιία της περιοχής του Αμυνταίου Φλώρινας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 15:25