Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 14:18

''Τα λιμάνια και οι δρόμοι της Ανατολής'' σε Εκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

«Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα». Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο Riccercatti το οποίο θα ερμηνεύσει έργα Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Περιόδου. 

Διάρκεια: 21 Ιουνίου - 27 Αυγούστου 2013. Τα Εγκαίνια θα γίνουν στις 21 Ιουνίου 2013, Ώρα 20.30

Μια μοναδική έκθεση όπου ξεδιπλώνονται εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής μας από την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αιανής.

Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς. Αυτή τη φορά, στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες οι οποίες για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Θεσσαλονίκη, Τορώνη, Καβάλα, Άβδηρα, Θάσος, Μαρώνεια, Αναστασιούπολη, Κωνσταντινούπολη, Σωζόπολη, Βάρνα, Αγχίαλος, Κωστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ, Μπακού και άλλα δεκαοχτώ λιμάνια αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού, που ξεκινά από το βόρειο Αιγαίο και μέσω της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει στη Μαύρη Θάλασσα, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Γεωργίας για να καταλήξει στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή. 

Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η έκθεση υλοποιείται  από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής είναι ο πρώτος σταθμός της Έκθεσης μετά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 14:25