Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 15:35

Δωρεά Θεοφάνη Πάμπα: ''10. 000 σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό από τον 17ο αιώνα στην δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης''

10. 000 σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό από τον 17ο αιώνα στην δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης με την δωρεά της συλλογής Θεοφάνη Πάμπα

Πλούτος γνώσης από την Μεσευρώπη στην Δημοτική βιβλιοθήκη

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγάλου έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μια ακόμα μεγάλη συλλογή βιβλίων και σπάνιου αρχειακού υλικού, θα συμπεριληφθεί στις διάσημες και μεγάλης αξίας συλλογές της. Ο Κοζανίτης ερευνητής Θεοφάνης Πάμπας μέγας ερευνητής της ελληνικής παρουσίας στην Μεσευρώπη με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα γνωστοποίησε την απόφασή του για δωρεά της τεράστιας συλλογής σπάνιων βιβλίων, εγγράφων και αρχειακού υλικού στην νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

 

Ο κ. Πάμπας στην επιστολή του σημειώνει πως διαθέτει μια συλλογή 10.000 βιβλίων και 50 μεγάλες κούτες σπάνιου αρχειακού υλικού. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αντίγραφα διαθηκών, εγγράφων απογραφής καταληφθεισών περιουσιών, εμπορικών και δικαστικών εγγράφων, εγγράφων απονομής τίτλων ευγενείας, φωτογραφημένα ή φωτοτυπημένα πρωτόκολλα από το Δημοτικό αρχείο της Βιέννης της περιόδου 1648-1900, βιβλία γεννήσεων – βαπτίσεων, γάμων και θανόντων των δύο ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Βιέννης, της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βουδαπέστης και άλλων εκκλησιών, καταχωρήσεις για σπίτια ή άλλα ακίνητα Ελλήνων της Βιέννης, απογραφές πληθυσμού που διενεργήθηκαν τον 18ο αιώνα στην Βιέννη (1805-1856) και πολλά ακόμα στοιχεία και ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης στην Μεσευρώπη και της παρουσίας των Ελλήνων εκεί.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αναδεικνύεται έτσι ως ένας ερευνητικός χώρος ευρωπαϊκού βεληνεκούς, δίνοντας αναπτυξιακή διάσταση  στην μεγάλη επένδυση της κατασκευής νέου κτηρίου για την στέγασή της, απέναντι από τον δημοτικό κήπο της πόλης. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 15:51