Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 22:34

Αυλαία με τις "Μέρες Θεάτρου" η νέα εποχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Η κ. Μελίνα Ηλικίδου αριστερά και η κ. Ελένη δΔημοπούλου δεξια κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου Η κ. Μελίνα Ηλικίδου αριστερά και η κ. Ελένη δΔημοπούλου δεξια κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου

του Σπύρου Κουταβα

Την πρώτη της γνωριμία με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ Της περιοχής είχε η νέα καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ.Ελένη Δημοπούλου.

 Η κ. Δημοπούλου στην πρώτη της συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες που έχει προγραμματίσει το ΔΗΠΕΘΕ για την περίοδο του καλοκαιριού. Δεν μιλάμε για μια θεατρική παράσταση που θα παιχτεί ένα διήμερο στην Κοζάνη και μετά περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας.  Μιλάμε για 16 παραστάσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά σε εφήβους και σε όσους αγαπούν το ψαγμένο θέατρο. Όσοι έζησαν η ένοιωσαν την θεατρική πρωτοπορία στην Πειραματική σκηνή  Τέχνης  στην Θεσσαλονίκη  πιστεύω ότι θα νοιώσουν αντίστοιχα συναισθήματα παρακολουθώντας μια προς μία τις παραστάσεις που έχει προγραμματίσει το ΔΗΠΕΘΕ.

Φεστιβάλ ''Μέρες Θεάτρου'' 

Δεκαέξι παραστάσεις σε πενήντα ημέρες από τις αρχές Μαΐου έως στο τέλος Ιουνίου θα αποτελούν το πρώτο φεστιβάλ του καλοκαιριού, την μεγάλη γιορτή του Θεάτρου που οι οργανωτές έδωσαν το όνομα «Μέρες Θεάτρου» 2015. Χαρισματικοί καλλιτέχνες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους σε κλειστά αλλά και ανοιχτά θέατρα, αλλά και σε ιδιαίτερους  χώρους, τόσο στην Κοζάνη όσο και σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και δύο παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης όπως:

''Το νησί των σκλάβων'' του Μαριβώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
''Σήμερα ούτε Άμλετ'' του Ράινερ Λεβαντόφσκι σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χουμέτη.

Το δραματολόγιο που έχει ετοιμαστεί είναι ποικίλο, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και στις θεατρικές αναζητήσεις και φέρει την συμβολή της θεατρολόγου Σοφίας Ευτυχιάδου. Περιλαμβάνει τρείς ξεχωριστές παραστάσεις για παιδιά, δύο θεματικές παραστάσεις για εφήβους και οι υπόλοιπες δέκα παραστάσεις θα εκπλήξουν για το περιεχόμενο τους είναι συνεργασίες με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, το Θέατρο του Νέου Κόσμου αλλά και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Ε. Δημοπούλου σημείωσε ότι  «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο μια κοινότητα που θα συνενώνει πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος σε μια ευεργετική πολυφωνία με υψηλούς στόχους. Έναν οργανισμό, που θα έχει ως στόχο να διευρύνει το κοινό του και κυρίως να διαμορφώνει κοινό με απαιτήσεις, έτοιμο να εκφράσει τις ανησυχίες της εποχής.»

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια δεν φαίνεται να φοβάται το νέο και τους νέους ανθρώπους. Επιθυμεί να προσφέρει ‘’χώρο’’ ώστε να αναδειχτούν νέοι  καλλιτέχνες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, δυνατότητες για έρευνα  πάνω σε διαφορετικούς υποκριτικούς κώδικες. Φαίνεται ότι θέλει να ρισκάρει να δοκιμάσει  την παρουσίαση κλασικών κειμένων μέσα από διαφορετικές ανατρεπτικές σύγχρονες σκηνικές αναγνώσεις, και να συμβάλλει στην ανάδειξη έργων της νεοελληνικής δραματουργίας αλλά και της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Μελίνα Ηλικίδου ανακοίνωσε ένα γενναίο πρόγραμμα υποστήριξης   ευπαθών ομάδων της πόλης μαθητών και ανέργων που θα μπορούν να χαίρονται και να απολαμβάνουν την θεατρική δουλειά του ΔΗΠΕΘΕ.  

- Θα υπάρχουν Παραστάσεις του φεστιβάλ που θα είναι δωρεάν για  σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Όποιο σχολείο επιθυμεί να συμμετάσχει θα το δηλώσει έγκαιρα με γραπτή αίτηση, για να μπει σε  σειρά προτεραιότητας. 

-  Δωρεάν οι παραστάσεις του φεστιβάλ σε μέλη συλλόγων Ατόμων με αναπηρία , Ειδικά σχολεία, Εργαστήρια, Κέντρα Αποκατάστασης.

- Δωρεάν θα  παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του φεστιβάλ τα μέλη των ΚΑΠΗ

- Δωρεάν για τα μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς των ερασιτεχνών του θεάτρου στην ανάδειξη της θεατρικής μαγείας στον τόπο μας

- Δωρεάν για  όλους τους ανέργους,  και σύμφωνα με τους οργανωτές «το θέατρο  πρέπει να ζει στο παρόν, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το υπερασπιστούμε».

Εκθεση Αφιερωμένη στο Θεατρικό κουστούμι

 Καθ'όλη την διάρκεια του φεστιβάλ σε κεντρικό σημείο της πόλης θα υπάρξει έκθεση αφιερωμένη στο Θεατρικό κουστούμι θα λειτουργεί καθόλα την διάρκεια της ημέρας και θα αποτελεί σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και των ανθρώπων της πόλης. Στόχος των διοργανωτών είναι να δημιουργήσουν περιβάλλον ώσμωσης στους ανάμεσα στους νέους και το θεατρόφιλο κοινό της πόλης με τους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν την δουλειά τους στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ.

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ PERFORMANCE

Για πρώτη φορά θα θα πραγματοποιηθεί το Πρόγραμμα Residency από τις 29.06-05.07/2015 με κεντρικό θέμα έρευνας την περφόρμανς.  Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα διερευνήσουν την πρακτική τους μέσα σε μια άλλη κοινότητα, θα συναντήσουν νέους ανθρώπους, θα χρησιμοποιήσουν νέα υλικά και θα βιώσουν την καθημερινότητα σε έναν άλλο τόπο. Μια εβδομάδα εργαστηρίων, σεμιναρίων, έρευνας, πειραματισμού θα οδηγήσει στην παρουσίαση τριών περφόρμανς, ανοιχτών στο κοινό της πόλης. Διδάσκουν: Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Κουρλίτη, Βάια Καπουσίδου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Καπουλίτσα, Οδυσσέας Γκάλλιος.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς και σε ανθρώπους που έχουν καλή σχέση με το σώμα τους, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και Εκπαίδευση

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης επιχειρεί να καταστήσει το θέατρο έναν χώρο συνάντησης και συνεχούς καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των πολιτών της πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει τον Απρίλιο ένα τριήμερο σεμινάριο (17,18,19/04/2015) για τις βασικές αρχές της θεατρικής τέχνης, της κίνησης και του αυτοσχεδιασμού. Το σεμινάριο, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ως βασικό σκοπό να δώσει νέα εργαλεία, νέες τεχνικές και ιδέες για το πώς μπορεί να οργανωθεί μια σχολική γιορτή, πώς το σώμα και ο αυτοσχεδιασμός μπορούν να είναι το ίδιο ηχηρά όσο και ο λόγος, πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνική του “Drama in Education” στη εκπαιδευτική διαδικασία, πώς με λιγοστά μέσα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές εστίες θεατρικής μαγείας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις:

 - Το νησί των σκλάβων του Μαριβώ

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονι

Ενορχηστρώσεις-ηχητικό περιβάλλον: Οδυσσέας Γκάλλιος

Βοηθόςσκηνοθέτη: Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Διδασκαλία κίνησης: Ίριδα Νικολάου

Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, ΣτέφανοςΑχιλλέως, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σισίνη, ΒαλάντηςΦράγκος

Σήμερα ούτε Άμλετ του Ράινερ Λεβαντόφσκι

Από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χουμέτη

Παίζει ο Στέλιος Χλιαράς

- Σταματία, το γένος Αργυροπούλου του Κώστα Σωτηρίου
από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζει η Ελένη Ουζουνίδου

-Ρωμαίος και Ιουλιέττα για 2, βασισμένη στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Από την ομάδα «Ιδέα»

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Παίζουν ΑθηνάΜουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά-κοστούμια: ΈλληΛιδωρικιώτη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

- ΙfOnly,μια επαναπροσέγγιση του κλασικού παραμυθιού των αδερφών ΓκριμΧιονάτη μέσα από τον κώδικα του βωβού κινηματογράφου

Σκηνοθετική επιμέλεια: CakeTreeTheatreLondon& Στέφανος Αχιλλέως

Επιμέλεια κίνησης: ΓεώργιοςΑνδρουλάκης
Κατασκευήκοστουμιού: ΠαναγιώτηςΠάνος, Ελένη Παπαγεωργίου

Παίζουν: Στέφανος Αχιλλέως, Έλενα Μεντζέλου, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης.

- Τα παπούτσια του βαρύτονου του Δημήτρη Μπασλάμ

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας

Για θεατές κάθε ηλικίας

Σκηνοθεσία: ΔημήτρηςΣωτηρίου, Δημήτρης Μπασλάμ

Χορογραφία: ΔημήτρηςΣωτηρίου

Μουσική-ηχητικόςσχεδιασμός: Δημήτρης Μπασλάμ

Κοστούμια: ΝίκοςΔάλλας

Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Δήμητρα Αλουτζανίδου

Παίζουν: Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Πολίτης

- Οδύσσεια, βασισμένη στο ομηρικό έπος

Από την ομάδα “Patari Project”

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης

Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν

Φωτισμοί: ΑλέξανδροςΑλεξάνδρου

ΒοηθόςΣκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ

Παίζουν: ΓιάννηςΓιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου

- Betelgez, μια παράσταση όπου ο χορός συναντά το τσίρκο και την performance

από την ομάδα“κιόμΩςκινείται”

Σκηνοθεσία, χορογραφία: κιόμΩςκινείται

Μουσική: Κλέων Αντωνίου

Σκηνικός χώρος: κιομΩςκινείται

Φωτισμοί-βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου

Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, ΦανήΜουζάκη

Κατασκευές: Δημήτρης Λαζούλος

Επί σκηνής: Αναστάσης Καραχανίδης, Χριστόφορος Μακατσώρης, Ερμής Μαλκότσης, Χριστίνα Σουγιουλτζή

O άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, μια παράσταση βασισμένησε καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα που κινείται στο σύνορο του θεάτρου-ντοκουμέντο και του θεάτρου της επινόησης.

Από την ομάδα Εν Δυνάμει

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνοθεσία-μουσική: ΕλένηΕυθυμίου
Σκηνικά-κοστούμια: ΕλισάβετΑντάπαση
Φωτισμοί: ΡίτσαρντΆντονι
Βίντεο: ΔημήτρηςΖάχος
Οργάνωση παραγωγής-Βοηθόςσκηνοθέτη: ΕλένηΔημοπούλου

Παίζουν: ΚλειώΑντωνοπούλου, ΒάσωΑσίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλιντσέβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, ΑγγελικήΜούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος

Κομμάτι για δύο, μια παράσταση για τη σύγκρουση και τη διάβρωση των ανθρώπινων σχέσεων

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Παίζουν: Χριστίνα Γυφτάκη, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εταιρεία θεάτρου Pequod.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Pequod

Παίζουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή

- Οι έμποροι των εθνών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Σκηνοθεσία-μουσική: Θόδωρος Αμπαζής

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη
B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη
επί σκηνής οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου

Δάφνες και πικροδάφνες

Των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά,

από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Σκηνοθεσία: ΘοδωρήςΓκόνης

Σκηνικά-κοστούμια: ΕλένηΣτρούλια

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης

 - Η γυναίκα της Ζάκυθος

του Διονυσίου Σολωμού

Ομάδα «Oberon»

Σκηνοθεσία: Αλέκος Σπυριδάκης

Σκηνικά-κοστούμια: Μαριέτα Πανίδου

Φωτισμοί: Κέλλυ Εφραιμίδου 

Μουσική-κιθάρα: Αλέξης Βαλάσσης 

Βιολί: Περικλής Βραχνός

Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Διονύσης Καραθανάσης, Μάριος Μεβουλιώτης

Ο ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς πουμε ακούτε

της Λούλας Αναγνωστάκη.

Ομάδα «Χρώμα»

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Ερμηνεύει η Λυδία Κονιόρδου

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 12:02