Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015 17:10

Η ξεχωριστή γιορτή της Παναγίας στη Σιάτιστα με το έθιμο των Καβαλάρηδων (φωτογραφίες-video)

Ρεπορτάζ Βαχτσεβάνου Μερόπη Ένα από τα γραφικότερα έθιμα που παραμένει αναλλοίωτο από τη φθορά του χρόνου και αποτελεί ένα πολύτιμο στοιχείο

της πολιτιστικής ταυτότητας της Σιάτιστας αναβίωσε και φέτος με πλήθος κόσμου που υποδέχτηκε τους Καβαλάρηδες με τα καταστόλιστα άλογα τους που ήρθαν από το Μοναστήρι Μικροκάστρου -για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας- στην είσοδο της πόλεως στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Σιάτιστα.
Μόλις συγκεντρωθούν όλες οι ομάδες των Καβαλάρηδων σχηματίζεται πομπή. Μπροστά τα όργανα από κάθε παρέα. Κατά τη διάρκεια της πομπής γίνεται επίδειξη δεξιοτεχνίας των καβαλάρηδων, ανταλλάσσονται οι τσότρες στον αέρα και φθάνουν στην πλατεία της Χώρας όπου οι κάτοικοι και επισκέπτες τους υποδέχονται πανηγυρικά. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από τους καβαλάρηδες καθώς και απ" όλους τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους.
Tο γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία της Χώρας και ύστερα οι παρέες ξεκινούν για τη πλατεία της Γεράνειας, όπου και εκεί τους περιμένουν και τους υποδέχονται με χορό ζωντάνια και αμείωτο κέφι.

Ο δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος στην κάμερα vetonews.gr ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ίσως τα καταφέρουμε και του χρόνου να είμαστε σε καλύτερη μοίρα και να βάλλει το χέρι του η Παναγιά.»

Ύστερα από μικρή ανάπαυλα παίρνουν πάλι τα άλογα και τα όργανα και επισκέπτονται τα σπίτια από εορτάζοντες. Μπαίνουν από την αυλόπορτα, παίρνουν το κέρασμα καβάλα, εύχονται χρόνια πολλά, ξεπεζεύουν και ρίχνονται στο χορό μαζί με τους εορτάζοντες και το γλέντι τραβάει μέχρι τα χαράματα.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, δινόταν από τους Τούρκους στους Έλληνες ένα άγραφο προνόμιο -που αποτελούσε «ανάσα» για τους υπόδουλους Έλληνες – μια μέρα να γιορτάσουν ελεύθερα δημόσια και επίσημα τις θρησκευτικές τους γιορτές, συγκεντρώνονταν στην Παναγία για να αποδώσουν τον υπέρτατο φόρο τιμής και προσήλωσης στην Υπέρμαχο Στρατηγό, η οποία με τη θαυματουργική της δύναμη τους έδινε το δικαίωμα να ζουν και να χαίρονται έστω και για μια μέρα σαν ελεύθεροι άνθρωποι.
Γι' αυτό και αυτό το ξεφάντωμα, η χαρά, ο ενθουσιασμός και τα πολυποίκιλα στολίδια και εξαρτήματα για τον στολισμό των αλόγων.

Προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο Μικρόκατσρο
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι καβαλάρηδες με στολισμένα άλογα, συγκεντρώνονται και όλοι μαζί διατηρώντας την παράδοση, φτάνουν στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου γίνεται το προσκύνημα και η περιφορά της θαυματουργής Εικόνας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015 17:56

Πολυμέσα