Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 17:27

«Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

altΤο βιβλίο των Θεόδωρου και Στάθη Κωνσταντινίδη με τίτλο «Η Αντιγόνη στην Ποντιακή Διάλεκτο» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης.
Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο έχει σχέση με τη γλώσσα, την ιστορία και τον ποντιακό πολιτισμό και δίνει το μήνυμα ότι η ελπίδα είναι θετικός συνήγορος για να μπορεί το ποντιακό στοιχείο να ονειρεύεται.
Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης καλωσόρισε τους ομιλητές και τις προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού που βρέθηκαν στην Πτολεμαϊδα για το γεγονός αυτό και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Κωνσταντινίδη που επέλεξε την Πτολεμαϊδα για να παρουσιάσει το σημαντικό του έργο.
«Οποιαδήποτε γλώσσα εάν δουλευτεί μπορεί να μετεξελιχθεί σε καλλιεργημένο γλωσσικό κώδικα. Μπήκα στον πειρασμό να κάνω δοκιμή με την ποντιακή διάλεκτο» επισήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου Θ. Κωνσταντινίδης.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για το φιλόλογο που διδάσκει την Αντιγόνη, ενώ είναι απαραίτητο να διδάσκεται στα διαπολιτισμικά τμήματα των σχολείων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της ποντιακής γλώσσας», τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και εκ των παρουσιαστών του βιβλίου Ευστάθιος Πελαγίδης.
Κουβαλώντας μέσα του αρκετά ποντιακά βιώματα ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος α’ θμιας εκπαίδευσης Ευάγγελος Ντάγκας αναφέρθηκε στο μύθο του βιβλίου και στο επιμύθιο της Αντιγόνης αυτής της τραγωδίας που έχει να κάνει με τη φιλία.
Συντονίζοντας τη συζήτηση ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κων/νος Φωτιάδης διεμήνυσε ότι «η ποντιακή γλώσσα δεν έχει το κουράγιο πεθάνει, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι πολύ γρήγορα θα «σβήσει» και όλα αυτά χάρη στις προσπάθειες των νεοπροσφύγων που την καθιστούν όχι γλώσσα επικοινωνίας, αλλά γλώσσα αγάπης».
Απευθυνόμενος δε στο δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς όπως τόνισε «αγαπήσαμε την Πτολεμαϊδα ακόμα περισσότερο χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια».
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 15:37