Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 22:41

Το 11ο Παμποντιακό Φεστιβάλ είναι γεγονός στην πολιτιστική παρακαταθήκη του Πόντου της Κοζάνης (photo- video)

Ρεπορτάζ:  Μερόπη Βαχτσεβάνου

Στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης πραγματοποιήθηκε το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών

το βράδυ του Σαββάτου με τίτλο ''Στην προσφυγιά του χθες και του σήμερα'' , αφιερωμένο στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και στον Ιωάννη Πασσαλίδη.
Στο Φεστιβάλ μίλησαν ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης , «ως απόγονοι των 353 χιλιάδων γενοκτονημένων προγόνων μας δεν μπορούσαμε να σταθούμε ασυγκίνητοι απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι σύγχρονοι πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνοποσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παρχαρίδης, σημείωσε, «πολλοί προσπαθούν να ελαττώσουν το μεγαλείο της εκδήλωσης επικεντρώνοντας μόνο στους χορούς, εμείς τους απατούμε πως είναι μια συνάντηση της νεολαίας μας με αγάπη αλληλεγγύη προοπτική και πίστη ». Ο πρόεδρος του συνδέσμου ποντιακών σωματείων δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Θεόδωρος Λαζαρίδης τόνισε οτι  «έχοντας ως παρακαταθήκη όλα αυτά ενώνουμε τα χέρια μας στους ήχους της ποντιακής μουσικής και αναλογιζόμενοι το χρέος μας σηκώνουμε ψηλά τον Πόντο ψηλά» τόνισε, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης δήλωσε «χιλιάδες νέοι χορευτές πρωτοστατούν ως μια αδιάσπαστη ενότητα οραματίζονται το μέλλον τους και υποκλίνονται με σεβασμό στους προγόνους τους» ενώ την επιμέλεια και παρουσίαση είχε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης και σκηνοθεσία Τρύφωνας Ζήσης.
Παρόν στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που δήλωσε οτι «αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που συμβάλει στην διατήρηση της ποντιακής μας παράδοσης και ιστορίας». Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης τονισε «μέσα από αυτή τη συνάντηση στέλνουμε το μήνυμα της συνύπαρξης στο χθες και το σήμερα και τη συμπαράσταση μας σε όλους όσοι πέρασαν και περνούν το δράμα της προσφυγιάς » και βουλευτές της περιοχής αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας .
Η μεγαλειώδης αυτή διοργάνωση είχε στόχο να προβάλλει θέματα που απασχολούν την ποντιακή κοινότητα , όπως την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ως διεθνή, την αφαίρεση του παρευξείνιου ελληνισμού από τον βιβλίο της Γ' λυκείου και την θέση του υπουργού Παιδεία για την άρνηση της γενοκτονίας για την οποία η Παμποντιακή τον καλεί να παραιτηθεί εάν δεν ανακαλέσει.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 23:33

Πολυμέσα