Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 11:17

Κατάμεστο το Λαογραφικό μουσείο για τις ''ΗΔΟΝΟ Α ΒΛΕΨΙΕΣ'' του Β. Π. Καραγιάννη. Τι είπαν Ιωαννίδης και Κουκουλόπουλος που βρέθηκαν στην εκδήλωση (φωτο)

οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Στραβού οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Στραβού

Ο συγγραφέας και ποιητής Β. Π. Καραγιάννης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λαογραφικό μουσείο Κοζάνης παρουσίασε χθες το νέο του βιβλίο «Ηδονο (α) Βλεψίες».

Ήταν όλοι εκεί. Οι βιβλιόφιλοι της πόλης η μεγάλη παρέα του Συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου της Κοζάνης, φίλοι γνωστοί και συνοδοιπόροι του συγγραφέα, η οικογενειά του αλλά και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Οι παλιοί και οι νέοι. Η αίθουσα του Λαογραφικού μουσείου της Κοζάνης ήταν κατάμεστη ενώ πολλοί παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου που κράτησε περί τις δύο ώρες όρθιοι στα σκαλοπάτια και τους διαδρόμους του μουσείου.

Στη συλλογή αυτή ο Β.Π.Κ επανέρχεται με 15 αφηγήσεις και μία ποιητική ελεγεία που φέρουν το ιδιότυπο ύφος της γραφής του. Ιστορίες ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, διαθλασμένες μέσα από ποικίλες αφηγηματικές οπτικές και συχνά φορτισμένες από το τοπικό χρώμα, το τοπίο και το έντονα αυτοβιογραφικό στοιχείο, διαδραματίζονται σε πόλεις και επαρχίες, κυρίως στις δεύτερες. Διαπλέκονται και συνομιλούν διακειμενικώς με μυθιστορηματικά κείμενα, εκκλησιαστικό λόγο, ποιητικά θραύσματα, πολιτικά γεγονότα, πολιτιστικά και υπερφυσικά συμβάντα, αλλά και με την τοπική τους ιστορία.
Η Αγνή Παπακώστα με την σχολαστική ματιά του ανθρώπου που παρακολουθεί από την αρχή το συγγραφικό έργο του Β. Καραγιάννη μίλησε με εξαντλητική λεπτομέρεια για τις λέξεις το ύφος και την δομή της σκέψης που ο συγγραφέας απλώνει βασανιστικά στο τελευταίο του βιβλίο. Για το ρόλο της πάτριας Γής την σημασία των ιστορικών τόπων αλλά και το βαθύ αυτοσαρκαστικό και ειρωνικό ύφος που διακατέχει τον συγγραφέα.

Ο Γ. Τσιουκάνης παλιός γνώριμος του συγγραφέα από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια στάθηκε στο είδος και την μορφή της γραφής του Καραγιάννη, για το πόσο έχει επηρεασθεί από την γραφή του Παπαδιαμάντη για το διάχυτο αναστοχασμό και την περιπλάνηση στο κόσμο της ιστορικής μνήμης. Μίλησε και ο συγγραφέας στην αρχή αμήχανος στην συνέχεια συγκινημένος για τα όσα άκουσε, απο την παρουσία του κόσμου στους οποίους περιλαμβάνονταν φίλοι παιδικοί αλλά και φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα της πραγματικής ζωής. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουταβας.

Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και διάλογος ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Ο Πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος με αφορμή το κτίριο της νέας βιβλιοθήκης που σε λίγο θα παραδοθεί σε χρήση ζήτησε από τον συγγραφέα να μπει μπροστά ως επικεφαλής σε μια οργανωμένη και πλατιά πρωτοβουλία για την στήριξη της βιβλιοθήκης. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης που απέφυγε να απαντήσει άμεσα στα όσα προανέφερε ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε όμως ότι η βιβλιοθήκη ανήκει ως περιουσιακό στοιχεί στην πόλη και τους κατοίκους της. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μ. Πιτένης, ο πρώην βουλευτής Γ. Βλατής , ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Α. Κύρινας, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης Η. Κυρατσούς και πολλά μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο Βασίλης Π. Καραγιάννης γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1953. Είναι δικηγόρος και διευθυντής της πνευματικής επιθεώρησης της Κοζάνης "Παρέμβαση". Από το 1996 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Περιπλάνηση ένδον" (διηγήματα, 1995), "Σχεδιάσματα ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης" (1996), "Εσωτερική βραδυπορία" (ποίηση, 1997), "Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης" (μελέτη, 1997), "Ανεβαίνοντας στον Αη-Λιά" (οδοιπορικό, 1998), "Το χρώμα της νοσταλγίας" (διηγήματα, 2008), "Συγκεχυμένες αγάπες" (διηγήματα, 2011), "Το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας" (2013).

Σ. Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 11:35