Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 11:09

Νέα καλλιτεχνική δημιουργία "Θεέ μ´ ´ς σο μέρωμαν απάν´" του Π.Θεοδωρίδη και Ν.Κοτταρίδη

"Θεέ μ´ ´ς σο μέρωμαν απάν...". Ποδαρικό για το 2016 με μια νέα καλλιτεχνική δημιουργία,

μας κάνουν ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης με το Νίκο Κοτταρίδη.
Μια καλαίσθητη έκδοση, με 37 μουσικές επιλογές με ηχόχρωμα παράδοσης, την επιμέλεια της οποίας έχει και υπογράφει τα κείμενα , ο Στυλιανός Ιωαννίδης, απόφοιτος της ΣΣΕ, πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνδυάζοντας την επιστημονική του ιδιότητα με αυτή του επιμελητή εδώ και χρόνια ραδιοφωνικών εκπομπών, με σημείο αναφοράς την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
"Πάντα υπάρχει κάποια αφορμή για να συμβεί κάτι. Κάποιες φορές είναι αντιληπτή κάποιες όχι, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που είναι να συμβεί έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Από αυτή τη γενική διαπίστωση δεν ξέφυγε και η παρούσα μουσική συλλογή. Μια συλλογή με πολλές ιδιαιτερότητες.
Θέλω να ξεκινήσω από την επιλογή των τραγουδιών, που πάντοτε είναι μια πνευματικά επίπονη διαδικασία και ομολογώ και κάποιες φορές είναι και συναισθηματικά δύσκολη. Η επιλογή έγινε με το σκεπτικό να επανέλθουν στη μνήμη του ποντιακού κοινού ξεχασμένα δισκογραφικά διαμάντια, που τραγουδήθηκαν από κορυφαίους φορείς της ποντιακής μουσικής παράδοσης.
Κατά κύριο λόγο επιλέχθηκαν τραγούδια που τραγούδησε ο αείμνηστος Γιώργος Αμαραντίδης, ο Χυμούλ'τς, ο Αμάραντος, με λύρα και αγγείο. Μέσα από μια μεγάλη σε αριθμό τραγουδιών, αξία και ποιοτική δισκογραφία -κατά γενική ομολογία- στάθηκα σε ορισμένες ''στιγμές'' του. Ίσως αυτές οι στιγμές να μου άρεσαν.
Η φωνητική παρουσία του αλησμόνητου Γιωργούλη Λαφαζανίδη αναμφίβολα στην ποντιακή δισκογραφία της εποχής (πρωτοεμφανίστηκε με το Μιχάλη Καλιοντζίδη το 1986) ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που όσο περνούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο δικαίωνε την απόφαση για επίσημη καταγραφή της φωνής του.
Στις παραπάνω επιλογές προστέθηκαν και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη σε στίχους Νίκου Σωτηριάδη και των αείμνηστων Γιώργου Αμαραντίδη και Κωνσταντίνου Ανδρεάδη.
Το περιεχόμενο των δίστιχων δεν περιορίζεται μόνο σε τραγούδια της αγάπης και του έρωτα. Συμπεριέλαβα δίστιχα από τον υπέροχο στιχουργό και άνθρωπο Σπύρο Αμαραντίδη με απώτερη καταγωγή το Ακ Νταγ Ματέν, ο οποίος πραγματικά έχει χαρισματική πένα δίχως να εκβιάζει τη δημοσιότητα. Η σεμνότητα του χαρακτήρα του και η εμπνευσμένη γραφή του στο άκουσμά της συγκινεί (όπως άλλωστε συγκίνησε και τον Γιώργο Αμαραντίδη τόσο πολύ μάλιστα που επέλεξε σε δισκογραφία του τρία τραγούδια σε στίχους του Σπύρου με αναφορά στην Γενοκτονία). Έτσι, λοιπόν, θα ακούσετε και πάλι τραγούδια για τον ξεριζωμό και τις ταλαιπωρίες των προγόνων μας.
Τα τραγούδια πλαισίωσαν οργανικοί χοροί, που -πλην του χορού Τρυγώνα και του Σέρρα γενικά όχι όμως με αυτή τη μουσική- επίσης ελάχιστα έως καθόλου ακούγονται, υποσκελισμένοι από ''άλλους'', στο πλαίσιο της ανθρώπινης κενοδοξίας.
Όλα όσα παραπάνω σύντομα ανέφερα δεν θα μπορούσαν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα αν δεν υπήρχαν οι αναμονές στους φορείς που ξαναζωντανεύουν τραγούδια από τη δισκογραφία του παρελθόντος. Καθώς φαίνεται υπήρξε άριστη χημεία του Παναγιώτη, του Νίκου, του βενιαμίν της παρέας Σωτήρη, του Ιάκωβου και του Τάσου, που έδωσαν αβίαστα τον καλύτερο εαυτό τους σε μια απαιτητική επιλογή" αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Στυλιανός Ιωαννίδης.

Οι συντελεστές της παρούσας καλλιτεχνικής δημιουργίας με τίτλο "Θεέ μ´ ´ς σο μέρωμαν απάν´" :

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τραγούδι)
ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ (Λύρα)
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (Αγγείο)
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (Λαούτο)
ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ (Νταούλι)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΛΑΚΗΣ (Ψηφιακή Δειγματοληψία)

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (Επιμέλεια-Κείμενα)

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ (Ηχοληψία)
LIVE STUDIO RECORDING-ΠΤΟΛ/ΔΑ (Εγγραφή)
ΖΗΣΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ (Φώτο booklet - Επεξεργασία Εικόνας)
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ (Επικοινωνιακή Υποστήριξη)
MEDIACAST ADV-ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (Γραφιστική επεξεργασία-Εκτυπώσεις)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 11:19