Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 11:11

Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του Λόγου

FESTIVAL_AFIGISISΤετάρτη 4 Μαΐου 2011:

19.00 Χαίρω πολύ Αρμέλ και Πέπο. Γνωριμία με τους καλλιτέχνες Art Café

21.00 Μάνγκο στην ακτή – Ινδικές ιστορίες μετανάστευσης και παραμύθια: Πήτερ Τσάντ. Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγγλικά

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011:

19.00 Χαίρω πολύ κ. Τσαντ. Γνωριμία με τον αφηγητή στο Art Café

19.00 Ζωντανεύοντας τον 'Ομηρο

Ομιλία και υποδειγματική του Μπρουνό ντε λα Σαλ

Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Κοζάνης

21.30 Immigration Cocktail. Π. Τσαντ, Αρμέλ και Πέπο στο μπαρ Bar galllery

Λίγα λόγια για αφηγητές και έργα

 Το 1969 παρουσιάζει μια μουσική αφήγηση της Κοκκινοσκουφίτσας που κάνει τεράστια εντύπωση ως η πρώτη αναλαμπή ενός είδους λαϊκού θεάτρου και λογοτεχνίας που θεωρούνταν πως είχε εκλείψει. Το ενδιαφέρον του κοινού και των ερευνητών συχνά τον συνέδεε με το «φολκλόρ», μια παραδοσιακή και ξεπερασμένη μορφή λαϊκής τέχνης ενώ ο ίδιος την υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται μια σύγχρονη μορφή τέχνης. Διοργάνωσε πολυάριθμα εργαστήρια αφήγησης διαδίδοντας αυτήν την προσέγγιση και βρίσκοντας άξιους συνεχιστές που σχημάτισαν το κίνημα της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Το 1981 πρωτοπαρουσιάζει την Οδύσσεια του Ομήρου την οποία δεν έπαψε από τότε να ψέλνει ως σύγχρονος ραψωδός και να ξαναδουλεύει. Την ίδια χρονιά ιδρύει το Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας το οποίο συστηματοποιεί την παραγωγή παραστάσεων, βιβλίων και δίσκων, την εκπαίδευση καλλιτεχνών, την επιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα καθώς και την οργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ Έπος. Από τότε ιδρύει ή στηρίζει πολυάριθμα κέντρα μελέτης και φεστιβάλ αφήγησης σε όλη την Γαλλία και τον κόσμο. Κύρια μέριμνα του είναι η ζωντανή και σύγχρονη μετάδοση των «μεγάλων αφηγήσεων της ανθρωπότητας». Το κίνημα της αναβίωσης της προφορικής αφήγησης της Ελλάδας θεωρείται αποτέλεσμα της επιρροής του.
Ο Peter Chand είναι επαγγελματίας αφηγητής από το 1999. Είναι ινδικής καταγωγής. Οι γονείς του μετανάστευσαν τη δεκαετία του '50 από την περιοχή του Punjab στην Μ.Βρετανία. Παρ' όλο που ο ίδιος γεννήθηκε στην Αγγλία μεγάλωσε μαθαίνοντας ως πρώτη γλώσσα τη διάλεκτο του Punjab. Στη δουλειά του ως αφηγητής συνδυάζει τους δύο αυτούς πολιτισμούς και αφηγείται ιστορίες με ζωντάνια, σοφία και χιούμορ.

Οι ινδικές ιστορίες του έχουν ταξιδέψει όχι μόνο σε ολόκληρη τη Μ.Βρετανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία), αλλά και στις Ινδίες.

Αφηγείται σε βιβλιοθήκες, σχολεία, φεστιβάλ και συλλόγους. Έχει επίσης πει τις ιστορίες του στο ΒΒC Radio Four, BBC Asian Network και πολλούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο Peter Chand είναι από τους λίγους ινδούς επαγγελματίες αφηγητές που εργάζονται σήμερα στην Αγγλία και οι παραστάσεις του έχουν χαρακτηριστεί ως ενεργητικές αλλά γεμάτες ζεστασιά και εκφραστικότητα.

Η παράσταση «Mangoes on the Beach»

Η ιστορία ξεκινά το 1937 σ' ένα μικρό χωριό στο Punjab. Οι Άγγλοι κυβερνούν ακόμα στην επικράτεια και ένα δεκάχρονο αγόρι ονειρεύεται να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Ο P. Chand έχει πάρει την ιστορία της μετανάστευσης των γονιών του την δεκαετία του '50 και την έχει υφάνει μαζί με τέσσερις ινδικές ιστορίες. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική παράσταση που εξερευνεί θέματα όπως οι κάστες της Ινδίας, η ξενιτιά, οι παρεξηγήσεις και οι απόλυτοι δεσμοί που δένουν τα μέλη μιας οικογένειας.

Αναδεικνύοντας θέματα που σπανίως συζητιώνται εκτός της κοινότητας, η παράσταση αυτή είναι άλλοτε θλιβερή, άλλοτε αισιόδοξη, ή αστεία, αλλά πάντα αποπνέει τρυφερότητα και δύναμη.
Χορηγός
Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης», στον ημιόροφο (9 π.μ. – 2 μ.μ.) και στο περίπερο που έχει στηθεί δίπλα στο ρολόϊ (11 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ.)

brounoθεωρείται ο πατριάρχης της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ευρώπη. Ξεκίνησε αφηγούμενος όνειρα σε μπουάτ του Παρισιού και αργότερα στράφηκε στα λαϊκά παραμύθια και την λαϊκή προφορική ποίηση για να καταλήξει στα έπη. Το έργο του ερευνά την σχέση ποιητικού και πεζού προφορικού λόγου με τον ρυθμό και την μουσική.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 11:21