Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 19:24

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΕΠΙ: Ενα ανακόλουθο υπουργείο Πολιτισμού

Δραστικές αλλαγές με ευνοϊκή μεταχείριση για την ΑΕΠΙ, που δημιουργούν ερωτήματα, έγιναν στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Τι συμβαίνει αλήθεια στο υπουργείο Πολιτισμού; Τι κάνουν; Σαν να υποχωρούν διαρκώς, είτε μιλάμε για το Φεστιβάλ Αθηνών είτε για το θέμα της ΑΕΠΙ.

 

Στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα αλλάζουν ξαφνικά τις διατάξεις του υπέρ ΑΕΠΙ, ενώ λίγο θέλουν να βγουν να μας πουν πως έκαναν λάθος με τον Γιώργο Λούκο (μην το αποκλείετε, όλα να τα περιμένουμε).

Εξαιρετικά ανήσυχοι εμφανίζονται λοιπόν οι πνευματικοί δημιουργοί μετά τις δραστικές αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο. Ηδη 36 βουλευτές της Ν.Δ. υπέβαλαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού με την οποία ζητούν να μάθουν το σκεπτικό των αλλαγών και με σαφείς υπαινιγμούς για ευνοϊκή μεταχείριση της ΑΕΠΙ.

Φυσικά, επί δεκαετίες ολόκληρες, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ποτέ το παραμικρό για να αποκαταστήσουν το καθεστώς πλήρους αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης των Ελλήνων δημιουργών από την ΑΕΠΙ η οποία λειτουργούσε απολύτως ανεξέλεγκτα, μην το ξεχνάμε αυτό. Οχι τίποτε άλλο, μη μας βγουν ξαφνικά τιμητές τώρα.

Στο νομοσχέδιο αντιδρά και η «ΜΕΤΡΟΝ» που εκφράζει δημιουργούς μέλη της ΑΕΠΙ. Εστειλαν κι επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο σχέδιο νόμου για τη συλλογική διαχείριση έχει πλήθος αλλαγών», του γράφουν. «Οι αλλαγές αυτές σχεδόν στο σύνολό τους ανατρέπουν όλες εκείνες τις διατάξεις που υπήρχαν στο αρχικό νομοσχέδιο που είχατε καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες διασφάλιζαν:

α) τον έλεγχο από τους δημιουργούς των φορέων που δεν είναι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (όπως η ΑΕΠΙ),

β) τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα απαλείφθηκε τελείως ο θεσμός του επιτρόπου που αποτελεί την έσχατη λύση σε περίπτωση που ένας ΟΣΔ κινδυνεύει να κλείσει και καταργείται στην πράξη το ανώτατο όριο εξόδων διαχείρισης των ΟΣΔ. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι μία ακόμα ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής-κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΕΠΙ) και όχι τα συμφέροντα των δημιουργών, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο […]

Και πώς είναι δυνατόν να σας πείθει η νέα σας νομική σύμβουλος να αποσύρετε ως δήθεν αντισυνταγματικές τις κρίσιμες διατάξεις που εξυγιαίνουν τον χώρο της συλλογικής διαχείρισης και είχε εισηγηθεί ο ΟΠΙ (αρμόδια υπηρεσία για τη νομοθεσία της πνευματικής ιδιοκτησίας), ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με γνωμοδότηση των καθηγητών Μαρίνου και Φορτσάκη που, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είχε ανατεθεί από την ΑΕΠΙ;

Οι νομικές της απόψεις είναι εγκυρότερες από τις κρίσεις του ΟΠΙ ή της προηγούμενης νομικής σας συμβούλου ή τη γνωμοδότηση του ακαδημαϊκού κ. Κοτσίρη ή την κρίση και αυτής της ίδιας της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής που έργο της είναι ακριβώς ο έλεγχος συνταγματικότητας των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή και η οποία απαρτίζεται από εν ενεργεία δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Στην επιστολή της η «ΜΕΤΡΟΝ» ζητά από τον κ. Μπαλτά να προχωρήσει τουλάχιστον σε κάποιες διορθώσεις:

  • 1. Να επαναφέρετε τον θεσμό του επιτρόπου. Οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές της ΑΕΠΙ βεβαιώνουν τα τρία τελευταία οικονομικά έτη ότι η ΑΕΠΙ είναι μη βιώσιμη αφού έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οικονομικός εισαγγελέας διερευνά την ΑΕΠΙ και ενδέχεται να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της διοίκησης της ΑΕΠΙ που ταυτίζεται με τους μετόχους της.
  • 2. Ενώ το νομοσχέδιο επιτρέπει στην ΑΕΠΙ να συνεχίσει τη λειτουργία της ως κερδοσκοπική-ιδιωτική Α.Ε. χωρίς γενική συνέλευση δημιουργών, περιορίζει παράλληλα τις αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου σε γνωμοδοτικές-εισηγητικές, δηλαδή πρακτικά μη δεσμευτικές για την ΑΕΠΙ. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δημιουργοί να έχουν κάποιο λόγο στον τρόπο που η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται τα δικά τους δικαιώματα είναι να αποκτήσει το Ε.Σ. όλες τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης (όπως συμβαίνει και στους ΟΣΔ που λόγω της νομικής τους μορφής δεν έχουν γενική συνέλευση) πλην βεβαίως της αρμοδιότητας ορισμού της διοίκησης και της αρμοδιότητας τροποποίησης του καταστατικού. Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το Ε.Σ. θα εκλέγεται από τους δημιουργούς και όχι από τον υπουργό με εκλογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του το εισόδημα που έχει ο κάθε δημιουργός από την ΑΕΠΙ.
  • 3. Από την αρχή είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για τον θεσμό της διαμεσολάβησης. Επιδιώξατε ενδεχομένως τη βελτίωση της ρύθμισης, όμως το αποτέλεσμα είναι χειρότερο. Καταργείτε την υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιτροπής και οι διαφορές θα επιλύονται σε μια δίκη στο Εφετείο Αθηνών, χωρίς δυνατότητα ένδικων μέσων […]
  • 4. Στο θέμα του ανώτατου ορίου εξόδων διαχείρισης, στην πράξη ακυρώνετε τον σκοπό που επιδιώκει η διάταξη, δηλαδή τον περιορισμό των υπερβολικών προμηθειών των ΟΣΔ. Εξαιρείτε τα νομικά έξοδα, χωρίς κανένα όριο, επομένως ένας ΟΣΔ μπορεί να έχει 20% γενικά έξοδα και 20% ή 30% νομικά έξοδα. Στην πράξη μετατρέπετε το πνευματικό μας δικαίωμα σε δικαίωμα των δικηγόρων! […] Η πρότασή μας είναι το ανώτατο όριο να γίνει 25% χωρίς εξαίρεση νομικών εξόδων και να ισχύσει από το 2017.



πηγη: http://www.efsyn.gr/arthro/ena-anakoloytho-ypoyrgeio-politismoy

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 20:43