Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 16:16

ΜΩΜΟΕΡΙΑ, ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στις 11 το πρωί οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης από τις χορωδίες:

  • Ερυθρού Σταυρού,
  • Ιστορικού και Λαογραφικού Ομίλου Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας»
  • Συλλόγου Μικρασιατών ΠΕ Κοζάνης
  • Παραδοσιακή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής «Η Πρόοδος»

 Στην συνέχεια  στις 12 το μεσημέρι οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό εθιμικό δρώμενο «Μωμοέρια» το οποίο εντάθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί την υψίστη καταξίωση αυτού του λαϊκού εθίμου και κάνει περήφανη όχι μόνο την ποντιακή κοινότητα στο σύνολο της αλλά και όλους τους δημότες του Δήμου Κοζάνης, ενώ παράλληλα θα δώσει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας ώθηση και κίνητρο για τη διαφύλαξη των πολλών και ζωντανών παραδόσεων μας.  

Οι        Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Κοζάνης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Πρωτοχωρίου και Τετραλόφου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κομνηνών και Καρυοχωρίου με αφετηρία την κεντρική πλατεία της πόλης μας θα παρελάσουν  στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους αυτής (Βενιζέλου, Μακεδονομάχων και Μεγάλου Αλεξάνδρου), πριν καταλήξουν και πάλι στην κεντρική πλατεία όπου θα παρουσιάσουν το δρώμενο, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Χάρη στους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, το έθιμο ήρθε στην Ελλάδα μεταφερόμενο από τον Πόντο (περιοχή Ματσούκας). Εδώ, συνέχισε τη δική του αυτόνομη και παράλληλη πορεία κρατώντας την αυθεντικότητα του, και ακμαίο και δυνατό έφθασε ως τις μέρες μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 16:31