Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 14:00

Αφιέρωμα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά το τριήμερο 10-12 Μαρτίου 'Πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτιστική λαϊκή παράδοση της περιοχής’

Το τριήμερο 10, 11 και 12 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην πόλη της Κοζάνης ένα αφιέρωμα στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης όπως η ένταξη των Μωμόερων στον κατάλογο της UNESCO.

Ο δήμαρχος Κοζάνης στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο, αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου «το συνέδριο γίνεται ως συνέχεια του ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος της ένταξης του εθίμου των Μωμόγερων στον παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco », τόνισε πως «ο δήμος Κοζάνης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία και εξέφρασε τη βούληση σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να το αναδείξει.»
Παράλληλα πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική λαϊκή παράδοση και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής».
Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο έθιμο των φανών και στις Λαζαρίνες, ως «μια κληρονομιά που πρέπει να τη διαχειριστούμε, να την προστατέψουμε και να τη διαφυλάξουμε».
Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και κατ επέκταση την UNESCO η διευθύντρια του ΟΑΠΝ Γιάννα Βόμβα παρουσίασε τις κατηγορίες και προϋποθέσεις ένταξης στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς .
Επίσης στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται και το έθιμο των Μωμοέρων μαζί με άλλα τέσσερα ελληνικά στοιχεία στον κατάλογο της UNESCO και να γίνονται κατ αυτό τον τρόπο παγκοσμίως γνωστά. « Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό και πόσο περηφάνια νιώθουμε που το τέταρτο στοιχείο είναι το έθιμο των Μωμόερων και μάλιστα είναι το πρώτο ελληνικό λαϊκό έθιμο που εντάχθηκε στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.» Τα άλλα τρία στοιχεία είναι η Μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου, Μαρμαροτεχνία της Τήνου και η Μεσογειακή διατροφή μαζί με άλλες χώρες όπως Κύπρο, Πορτογαλία κά.
Την όλη εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τη διεύθυνση νεότερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το λαογραφικό και εθνολογικό μουσείο Μακεδονίας Θράκης και τον ΟΑΠΝ Κοζάνης .
ΜΕΡΟΠΗ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΥ

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από 10 έως 12 Μαρτίου 2017, περιλαμβάνει:

Παρασκευή 10 Μαρτίου

Κοβεντάρειο ώρα 19:00

Προβολές Εθνογραφικών Ντοχ:μαντέρ (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου).

Σάββατο 11 Μαρτίου:

2° – 5° Γυμνάσιο Κοζάνης, ώρα 9.30

Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης με θέμα την ανάδειξη της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαιδευτική πράξη.

Κοβεντάρειο, ώρα 17:30

Η Αυλή Πολιτιστική Κληρονομιά και το δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης. Εορταστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση του εθίμου.

Χαιρετισμοί

-Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης

-Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας

 

-Φάνη Φτάκα — Τσικριτζή, Πρόεδρος Οργανισμού Α0λ··–.τ_   . Κοζάνης.

-Σταυρούλα    Φωτοπούλου,    Διευθύντρια    Νεώτερου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού — Α(

-Ζήσης Σκαμπάλης, Δ/ντής Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θρ:· Εισηγήσεις

18:00 – 18:15 Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λ=             :. εισηγήτρια του θέματος

των Μωμόερων για την ένταξη του στον Αντιπροσωπεία Ι – :αλογο στοιχείων της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΌΝΕδΟΟ.

18:15 – 19:30 Εκπρόσωποι των 8 κοινοτήτων (Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης και Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών Εορδαίας).

19:30 20:30 Διάλειμμα- Μπουφές με ποντιακά εδέσματα, παρασκευασμένα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των κοινοτήτων.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ

Εορταστική   εκδήλωση  για την ένταξη των μωμόγερων στον αντιπροσωπευτικό   Κατάλογο Στοιχειων της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Χαιρετισμοί:

-Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωανν’ιδης

-Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης

-Κώστας Αλεξανδρ’ιδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματε’ιου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόεροι»

Το δρώμενο των Μωμόερων

Κυριακή 12 Μαρτίου

Κοβεντάρειο, ώρα 10:30

«Ζώσα Πολιτισμική Κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης»

Χαιρετισμός Αρετής Χονδρογιάννη – Μετοχή, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Εισηγήσεις

10:45 – 11.00 Φάνη Φτάκα – Τσικρ-.τζή, Πρόεδρος ΟΑΠΝ «Οι Φανοί της Κοζάνης και οι Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά: δυο τοττιχά λαϊκά δρώμενα με διαχρονική αξία».

11:00-11:15 Ζωή Μάργαρη, εντεταλμένη ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Ζώσες παραδόσεις χαι αυλή πολιτισμική κληρονομιά: Προκλήσεις και προοπτικές του 21ου αιώνα»

11:15 — 11:30 Ελένη Μπίντση, λαογράφος Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης «Το μανούρι της Βλάστης»

11:30 -11:45 Αντώνιος Παπαϊωάννου, κροκοπαραγωγός, μέλος Δ.Σ Αναγκαστικού Συνεταιρισμοΰ Κροκοπαραγωγών Κοζάνης «Ο κρόχος της Κοζάνης»

11:45 -12:00 Ματίνα Τσικριτζή —Μόμτσιου, συλλο·;έας λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού «Οι Φανοί της Κοζάνης: Μακροβιότητα και Νεανικό Σφρίγος»

12:00 — 12:15 Γρηγόρης Κοντός, φιλόλογος «Οι Λαζαρίνες της Αιανής: λειτουργικότητα και συνέχεια στον χρόνο»

12:15 – 12:30 Διάλειμμα

12:30 Χαιρετισμός Έλενας Κόρκα, Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού

12:45 — 14:00 Στρογγυλό τραπέζι: Έλενα Κόρκα, Σταυρούλα Φωτοπούλου, Φάνη Φτάκα, Ματίνα Μόμτσιου, Ελένη Μπίντση, Ζωή Μάργαρη. Πρόεδρος, Ζωή Μάργαρη. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων (Λαζαρίνες Τσιαρτσιαμπά, Φανοί Κοζάνης, κ.ά) αλλά και πολίτες.

Τέλος Αφιερώματος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 14:09