Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 00:15

Η 2η μέρα του αφιερώματος στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά για το δρώμενο των Μωμόερων ‘Μια γιορτή του Πολιτισμού μια γιορτή του Πόντου’(video-photo)

Από νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του τριήμερου αφιερώματος στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην αίθουσα 'Κοβεντάρειο' που περιλάμβανε χαιρετισμούς

και εισηγήσεις για το δρώμενο των Μωμόερων που πραγματοποιείται σε οχτώ χωριά, πέντε της Κοζάνης και τρία της Πτολεμαΐδας.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η διευθύντρια Νεώτερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Φωτοπούλου Σταυρούλα, ο διευθυντής λαογραφικού και εθνολογικού μουσείου Μακεδονίας Θράκης Σκαμπάλης Ζήσης και η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φτάκα Φανή, ενώ ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο αντιδήμαρχος από την Πτολεμαΐδα Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης.
Στα video του www.vetonews.gr που ακολουθούν θα δείτε μερικά αποσπάσματα από την χαρακτηριστική εισήγηση της υποψήφιας διδάκτωρ Λαογραφίας Μυροφόρας Ευσταθιάδου «μια γιορτή του πολιτισμού, μια γιορτή του Πόντου και μια γιορτή συνεργασίας των τοπικών κοινοτήτων που εμπεριέχουν θραύσματα του ιδίου πολιτισμού. Η ζωή του Πόντου χωρίστηκε στα δύο στο πριν και στο μετά. Με τα θραύσματα αυτά όμως δημιουργήθηκε ένας συλλεκτικός δεσμός για την πατρίδα... »
Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από τις οχτώ κοινότητες . Έπειτα ο κόσμος που παρευρέθηκε γεύτηκε διάφορα ποντιακά εδέσματα.
Η εορταστική εκδήλωση μεταφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης όπου για πρώτη φορά ενώθηκαν και οι οχτώ κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης, Ασβεστόπετρας Καρυοχωρίου και Κομνηνών Πτολεμαΐδας για να δείξουν το δρώμενο των προγόνων τους που εντάχθηκε και πλέον επίσημα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
ΜΕΡΟΠΗ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 00:36

Πολυμέσα