Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 11:10

Κοζάνη: Καλλιτεχνικό σχολείο για 70 παιδιά από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

του Σπύρου Κουταβα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλωσορίζει το φετινό  καλοκαίρι ανοίγοντας τις πόρτες του στα παιδιά και τους νέους με μια πρωτότυπη ιδέα την έναρξη λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου εβδομήντα παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών,

συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα του σχολείου με μια ποικιλία δράσεων που τους προσφέρει την δυνατότητα να γνωρίσουν άγνωστες λεπτομέρειες από το μαγικό κόσμο του θεάτρου και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη. 

Το πευκοδάσος του Αγ. Δημητρίου που βρίσκεται σχεδόν στον αύλειο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αυτές τις μέρες είναι διακοσμημένο από τα σκιάχτρα και τις κούκλες που δημιούργησαν από φυσικά υλικά οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου στα πλαίσια του εργαστηρίου κατασκευής προσωπείου και κούκλας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ελένη Δημοπούλου μας ξεναγεί σε αυτό το πολύ ωραίο σκηνικό όπου τα προσωπεία και τα σκιάχτρα που βρίσκονται κρεμασμένα στους κορμούς των δένδρων, με την βοήθεια τω ακτινών του ήλιου, δείχνουν να ανταλλάσσουν κλεφτές ματιές με τις κούκλες που έχουν τοποθετηθεί στους διαδρόμους του δάσους.

Εξηγεί ότι όσα βλέπουμε γύρω μας «είναι μόνο η αρχή μιας δημιουργικής δουλειάς που γίνεται στο καλλιτεχνικό σχολείο και έχει ως στόχο τα παιδιά να μυηθούν στις φωτεινές διαδρομές της δημιουργίας».

Επισήμανε ότι  καλλιτεχνικό σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «ήρθε ως μια φυσική συνέχεια των θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια παράλληλα με το θέατρο» καθώς και συνέχεια της μικτής ομάδας θεάτρου -με την συμμετοχή ΑμεΑ - στα πλαίσια της δράσης «το θέατρο αγαπάει την διαφορετικότητα» όπου το 2016 παρουσίασε την πρώτη της παράσταση στο κοινό.

Στην κεντρική σκηνή του θέατρου μια ομάδα από τριάντα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων με χαρτί και κομμάτια από ύφασμα αρχίζουν να δίνουν την φόρμα του σώματος και του προσώπου στο μάθημα δημιουργίας παραδοσιακής  κούκλας.  Η Σκηνογράφος Ευαγγελία Κιρκινέ τους αναλύει το πλαίσιο του έργου, περιγράφει τα υλικά κατασκευής του και τα παιδιά σε κλίμα συνεργατικότητας δημιουργούν με την φαντασία τους.

 Το περιεχόμενο σπουδών φαίνεται να είναι αρκετά απαιτητικό, όπως ανέφερε η Ελένη Δημοπούλου για επτά εβδομάδες οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου «θα δημιουργήσουν  τις δικές τους ιστορίες, θα τις σκηνογραφήσουν, θα φτιάξουν τα δικά τους κοστούμια θα μάθουν τα μυστικά χρήσης απλών κα φυσικών υλικών στην δημιουργία θεατρικής κούκλας, θα χορογραφήσουν, θα μάθουν για την φωτογραφία και την τέχνη του κολλάζ».

Το καλλιτεχνικό σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στελεχώνουν άνθρωποι της τέχνης, όπως ο χορογράφος Τάσος Παπαδόπουλος, η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου, ηθοποιοί που συνεργάζονται η συνεργάστηκαν με το  Δηπεθε, θεατρολόγοι, μουσικοί και χορευτές που θα μυήσουν τα παιδιά στους δρόμους της δημιουργίας και θα φωτίσουν άγνωστες λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από την σκηνή του θεάτρου.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 11:22