Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 20:17

Οι πολυήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» Την Τετάρτη ανοίγει η αυλαία

του Σπύρου Κουταβα

«Η πόλη γιορτάΖΕΙ» και το δείχνει με κάθε τρόπο. Για 12 ημέρες στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφέ, σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές αίθουσες, θα παίζεται Θέατρο, μουσική, συναυλίες, εκθέσεις με σπουδαίους Εικαστικούς, κινηματογράφος,

δεκάδες βιβλιοπαρουσιάσεις για τα καλύτερα και πιο αγαπημένα βιβλία του αναγνωστικού κοινού, σεμινάρια για το θέατρο, την απόδοση κειμένου και την δημιουργική γραφή  και πολλές άλλες δράσεις για μικρούς και μεγάλου. Η "Υψικάμινος"… ένεκα ΔΕΗ, που έχει σκάψει τα σπλάχνα της πόλης και έχει αφήσει παντού σημάδια,  είναι ο σύλλογος.. σαν αυτές τις παρέες που στο τέλος μπορεί να γράφουν ιστορία, που είχε την ιδέα της γιορτής.  Ξεκίνησε την περσινή χρονιά, αλλά φέτος με πιο οργανωμένο τρόπο,  βάλανε στόχο να «σηκώσουν» για 12 ημέρες την πόλη στο πόδι και να "κρατήσουν" τους κατοίκους στις πλατείες και τους δρόμους, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής και δημιουργίας.

«Η πόλη γιορτάΖΕΙ» και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου σε συνεργασία με τα μουσικά σχήματα Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, ανοίγουν την αυλαία των εκδηλώσεων. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα ποίησης, οι μαθητές γεμίζουν τους δρόμους της πόλης, με το πάρτι να επεκτείνεται στους πεζόδρομους και την κεντρική πλατεία.

Οι διοργανωτές θέλοντας να τιμήσουν το έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην μουσική και στο  σύγχρονο πολιτισμό γενικότερα, έχουν οργανώσει τρεις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις.  Την Παρασκευή 23 Μαρτίου με την  Μαρία Φαραντούρη όπου με την αισθαντική φωνή της θα ερμηνεύσει τραγούδια του Έλληνα δημιουργού ενώ την Δευτέρα 26 Μαρτίου ο Κώστας Θωμαΐδης παρέα με τον καταξιωμένο μουσικό Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τα λυρικά τραγούδια του Μίκη.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου η νεοσύστατη ορχήστρα «Συμφωνιέτα Πτολεμαΐδας» θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση ερμηνεύοντας τον κύκλο τραγουδιών «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και έργα των άλλων συνθετών όπως Sibelius και Νίκου Κυπουργού. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στο τραγούδι η μετζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και απαγγελία η ηθοποιός Ελένη Ζαραφίδου.

Ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»  με την Ιωάννα Παππά, από το ομώνυμο διήγημα του Γ. Βιζυηνού δραματοποιημένο από τον Δήμο Αβδελιώδη, καθώς και η παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρίου, με την Ελένη Ουζουνίδου σε μια ένα καταιγιστικό μονόλογο.

Με τα βιομηχανικά κουφάρια της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ και της ΔΕΗ να ρίχνουν μονίμως την σκιά τους στην είσοδο της πόλης, οι Εικαστικοί  Γιάννης Καστρίτσης και Κωστής,  εξερευνούν την σχέση «Πτολεμαΐδα - ΔΕΗ 60 χρόνια μετά»  Στην Έκθεση στο Παλαιοντολογικό μουσείο της πόλης με θέμα «ΔΕΗ και πόλη», συμμετέχουν με κατασκευές βιομηχανικών γλυπτών οι απόφοιτοι και φοιτητές της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης θα μιλήσει για τον μοναχικό ήρωα του βιβλίου του «Εγώ ο Σίμος Σιμεών» ενώ η Λένα Διβάνη  στα πλαίσια σεμιναρίου δημιουργικής γραφής θα μιλήσει για το πώς μπορούμε να πλάσουμε τους χαρακτήρες των ηρώων μας, ενώ θα αναφερθεί στο βιβλίο της «Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο»  για το πως νοιώθει κάποιος που αποφασίζει πραγματικά να ξεβολευτεί, να πάρει τα βουνά και τι πόλεις για να συναντήσει την πραγματική ζωή.

Ταλαντούχοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί όπως η Λένα Παπαληγούρα, ο Γιώργος Νανούρης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης, και  ο Γιώργος Παπαγεωργίου, θα μιλήσουν για τον θεατρικό λόγο, τους κώδικες αυτοκριτικής, και τον λεκτικό αυτοσχεδιασμό. Όπως εξηγεί η Μάρθα Μαυρίδου βασικό μέλος της ομάδας Υψικάμινος, «η Πτολεμαΐδα μπορεί να μην έχει  κανονική αίθουσα θεάτρου αλλά έχει το προνόμιο να διαθέτει πέντε πολύ δραστήριες θεατρικές ομάδες με σημαντική παρουσία στο θεατρικό αναλόγιο της πόλης».

Οι εκδηλώσεις «Η πόλη Γιορτάζει»  ολοκληρώνονται την Κυριακή 1 Απριλίου με την συναυλία του τραγουδοποιού Μανώλη Φάμελου.  

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την υποστήριξη της ΔΕΗ και του υπουργείου Πολιτισμού.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 13:17