Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 15:11

ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣΕγκαινιάζεται  αύριο, στις 8 το βράδυ στην Κοζάνη, στο Λαογραφικό Μουσείο, η έκθεση με θέμα «Ελληνική Κληρονομιά – Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά της Ουγγαρίας τον 17ο – 19ο αιώνα». Η συγκεκριμένη   έκθεση είναι συνδεδεμένη άμεσα με την Δυτική Μακεδονία καθότι εκείνη την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής μεγάλος αριθμός κατοίκων της Περιφέρειας είχαν κινηθεί προς την Ουγγαρία και όχι μόνο, και με το πέρασμα του χρόνου καταξιώθηκαν και επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκθέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την Ελληνική Ορθόδοξη Διασπορά του 1710. Πίνακες από Έλληνες ζωγράφους του 17ου – 18ου αιώνα, χειρόγραφα της Εκκλησιαστικής κοινότητας του 1802, βιβλία από την περίοδο του 1794 μέχρι 1948, Ευαγγέλια και εικόνες του 1800 και  παρουσιάσεις επιφανών οικογενειών της εποχής εκείνης όπως η οικογένεια Σίνα, είναι μερικά από τα εκθέματα που κοσμούν την σημαντική αυτή έκθεση.
altΣε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λαογραφικό Μουσείο, ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τόνισε ότι «είναι μια πολύ σημαντική έκθεση για τον ελληνισμό και ιδιαίτερα για εμάς τους Βορειοελλαδίτες και τους Μακεδόνες καθώς έχει μεταφερθεί από την Βουδαπέστη. Μια έκθεση η οποία έχει να κάνει με την ελληνική ορθόδοξη διασπορά στην Ουγγαρία το 1710». Ο κ. Δακής επισήμανε ότι η συγκεκριμένη έκθεση «είναι ιδιαίτερη για εμάς εδώ τους Κοζανίτες δεδομένου ότι πάρα πολλοί συμπατριώτες μας εκείνα τα χρόνια είχαν κινηθεί προς την μεσαία Ευρώπη όπου αγωνίστηκαν, πέτυχαν και προσέφεραν στις νέες πατρίδες όπως είναι η Ουγγαρία, αλλά δεν ξέχασαν την πάτρια γη» και κατέληξε λέγοντας πως «τα κειμήλια που παρουσιάζονται είναι πολύ σημαντικά γιατί συνδέουν το χθες με το σήμερα».  
Ο Διευθυντή του ιστορικού μουσείου της Βουδαπέστης Sandor Bodo τόνισε πως «είμαστε πολύ περήφανοι που αυτός ο λαός ξεκίνησε από αυτά τα μέρη και έφτασε μέχρι τηνaltΟυγγαρία, όπου ανέβασε το εμπόριο και άφησε τόσα έργα στην χώρα μας δίνοντας την δυνατότητα σε εμάς σήμερα να τα εκθέτουμε». Από την πλευρά του ο γενικόςγραμματέας του Ελληνικού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος στάθηκε στην δυσκολία της περισυλλογής των εκθεμάτων καθώς όπως ανέφερε «ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψουμε τα εκθέματα από όλα τα μουσεία και τις αποθήκες». Τέλος να αναφέρουμε ότι έκθεση θα δέχεται τους επισκέπτες της μέχρι και της 5 Ιουνίου.
Στέλιος Φούντογλου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 15:27