Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 14:36

O συλλέκτης Γιάννης Τσιομπάνος προτείνει την σύσταση Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στην Αυστρία

Στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς στα εγκαίνια της βιωματικής έκθεσης «Αγαθόφρων, ο Άτλας του Συλλέκτη».

Ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος υπήρξε συλλέκτης, βιβλιοθηκάριος και συνθέτης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1786 και το 1806 μετανάστευσε στο Παρίσι. Συγκέντρωσε χιλιάδες τίτλους σπάνιων βιβλίων τους οποίους μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους αποφάσισε να δωρίσει στη γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα. Έτσι, το 1840 μία από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές 3.696 τίτλων τοποθετήθηκε πολύ προσεκτικά από τον ίδιο σε 47 ξύλινα κιβώτια με προορισμό την Πελοπόννησο.

Συγκλονιστικό το επόμενο: Κατά τη συσκευασία των κιβωτίων τραυματίστηκε και μετά από ημέρες υπέκυψε μόνος από τέτανο ενώ τα βιβλία ταξίδευαν με το καράβι! Πώς κάποιοι άνθρωποι κλείνουν τη ζωή τους με την εκπλήρωση υψηλών στόχων και ιδανικών είναι πραγματικά άξιο αναφοράς, τουλάχιστον.

Οι τόμοι φυλάσσονται με ευλάβεια στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Στο Μουσείο Μπενάκη ταξίδεψαν βιωματικά ψηφιακά αντίγραφα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ελβετικός Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στηρίζει εδώ και πάνω από 30 χρόνια το έργο της Βιβλιοθήκης.

Εξωστρέφεια λοιπόν σημαίνει η πόλη σου να διαθέτει Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης από μία χώρα του εξωτερικού με παράδοση στα γράμματα, το βιβλίο, την τυπογραφία. Εγχώριοι σύλλογοι σαφώς και βοηθούν αλλά πλέον δεν αρκούν. Κι αυτή είναι η πρότασή μου προς το Δήμο Κοζάνης και το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Να προσπαθήσουν για τη σύσταση ενός Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Κοζάνης στην Αυστρία με την οποία έχουμε ως πόλη αλλά και ως Βιβλιοθήκη ιστορικούς δεσμούς. Ο κύριος Θεοφάνης Πάμπας είναι στη Βιέννη και είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει το εγχείρημα. Η σύσταση ενός τέτοιου Συλλόγου σε συνδυασμό με το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης Κοζάνης θα είναι ό,τι καλύτερο. Καλή επιτυχία ολόψυχα.

 

Από το Facebook του συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 14:40