Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 11:53

Καταχειροκροτήθηκε η ΗΛΕΚΤΡΑ του Ευριπίδη στο κατάμεστο θέατρο της Κοζάνης

του Σπυρου Κουταβα

Στο κατάμεστο υπαίθριο  Θέατρο Κοζάνης, οι επτακόσιοι και πλέον θεατές απόλαυσαν μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του αρχαίου δράματος την «Ηλέκτρα»  του Ευριπίδη.   

Το μίσος που αναβλύζει μέσα από τον λόγο της εκδίκησης, η καθολική συντριβή που ακολουθεί μετά το διπλό φονικό και τα αισθήματα ενοχής από την αποτρόπαια πράξη, κυριάρχησαν στην ατμόσφαιρα της παράστασης. Το σκηνικό λιτό σε αποχρώσεις γκρίζου μ’έναν τοίχο που άφηνε τον θεατή να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του δράματος των δυο αδελφών που οδηγούνται στην συντριβή και από την άλλη άφηνε την φαντασία του  να ξεμπερδεύει την πλοκή για ότι συμβαίνει πίσω από αυτόν …στο παλάτι, στο φτωχικό της Ηλέκτρας, στα λιβάδια του Άργους κλπ.  Ο αέρας του θεάτρου φορτίστηκε δραματικά δύο φορές από τον λόγο μίσους και εκδίκησης της Ηλέκτρας (τον κρατούσε πολύ ψηλά η Λένα Παπαληγούρα) και από την ατμόσφαιρα συντριβής και μεταμέλειας του Ορέστη (που είχε ο Γιάννης Νταλιάνης).  

Η παράσταση αριστοτεχνικά στημένη είναι ενα διαρκές μάθημα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.

Ο Θέμης Μουμουλίδης με την φετινή παράσταση της Ηλέκτρας  φαίνεται ότι κλείνει τον κύκλο της σκηνοθετικής του ματιάς στην τριλογία της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών  που ξεκίνησε με την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ συνεχίστηκε με την  ΑΝΤΙΓΟΝΗ και κλείνει σε αυτήν  την καλοκαιρινή περιοδεία με την Ηλέκτρα.

Το χειροκρότημα των θεατών μετά το τέλος της παράστασης ήταν θερμό, σένα θέατρο που αποτελεί στολίδι για την πόλη και όαση πολιτισμού για τους φίλους του θέατρου.  

Ο ίδιος μιλώντας στο vetonews δήλωσε ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου στις δύο παραστάσεις σε Κοζάνης Πτολεμαΐδα που σύμφωνα με τα εισιτήρια συμμετείχαν περί  τα 1500 άτομα, αλλά και από την πανελλαδική περιοδεία της παράστασης «όπου τα μηνύματα του κόσμου στα θέατρα της χώρας μας γεμίζουν αισθήματα χαράς κα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα».

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

Παίζουν:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΗ,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΞΑΡΧΕΑΣ κ.ά.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Μετάφραση Κ.Χ ΜΥΡΗΣ

Επεξεργασία Κειμένου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Σκηνικό – Κοστούμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ

Μουσική ΘΥΜΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 12:14