Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 11:59

Υπο το φως των κεριών και του φεγγαριού η χθεσινή συναυλια του Γ. Νταλάρα στον Αγ. Αχίλλειο

του Σπύρου Κουταβα

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα από το φως των εκατοντάδων κεριών και κάτω από το σχεδόν ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι της Πρέσπας,

ζωντάνεψε ο λόγος του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στον οποίο οι οργανωτές των φετινών εκδηλώσεων Πρέσπες 2018 φρόντισαν να αφιερώσουν την βραδιά.

Ο Γιώργος Λιάνης στο λιτό χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν από νωρίς τις πλαγιές της Βασιλικής του Αγ Αχιλλείου, ανέσυρε από την ιστορία τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «η τέχνη μας στήνει όρθιους, πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές». Δεν θα μπορούσε να ακουστεί πιο ταιριαστός ποιητικός  λόγος  για την Πρέσπα, μια περιοχή που οι πληγές της από τα καρφιά της ιστορίας  καταγράφονται ανελλιπώς από το 970 μχ και φτάνουν έως τις σκληρές μέρες του εμφυλίου, που οι τελευταίες του αιματηρές στιγμές γράφτηκαν γύρω από αυτές τις λίμνες. 

Ο ήχος της τρομπέτας από τα χάλκινα της μπάντας της Φλώρινας  έδωσε το σήμα του σιωπητηρίου, ενός λεπτού σιγής και η λαϊκή ορχήστρα των Βαλκάνηδων έπαιξε ένα μοιρολόι για όλα τα θύματα, τους 45.000 νεκρούς του εμφυλίου. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι όρθιοι, με την φλόγα των κεριών στα χέρια τους και με το πολιτικό προσωπικό της χώρας παρόντα στην πρώτη σειρά,  απότισαν τον καλύτερο φόρο τιμής και δικαίωσαν την ιδέα των διοργανωτών να αφιερώσουν τις φετινές εκδηλώσεις στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε  τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου, αλλά ερμήνευσε και  τραγούδια σε ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη  του Μάνου Ελευθερίου που έφυγε αιφνίδια από την ζωή. Η κρυστάλλινη φωνή του  ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη ζωντάνεψε το λόγο του ποιητή πάνω από τον ουρανό της Πρέσπας, ενώ η μικτή χορωδία «Αμύντας» Αμυνταίου υπό την διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, προσέδωσε ένα λυρικό τόνο στην χθεσινή βραδιά.

Υπήρξαν  συμβολικές τιμητικές βραβεύσεις, όπως στην  κόρη του αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια του ΕΤΑ ΕΣΑ και στον γιο και τη χήρα του μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Επίσης στο πρόσωπο της Ναταλίας Δραγούμη, δισέγγονη του Ίωνος Δραγούμη, τιμήθηκε η προσωπικότητα της πολιτικής και των γραμμάτων που ήταν και ο πρώτος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι.

Με το τραγούδι του «κάνε λιγάκι υπομονή» που γράφτηκε το 1948 από τον Βασίλη Τσιτσανη, ο Γιώργος Νταλάρας φρόντισε  να κλείσει την συναυλιακή βραδιά στον Αγ Αχίλλειο, ενώ παράλληλα κάλεσε τον κόσμο  «να παραμείνει ενωμένος  μακριά από τον διχασμό «ενωμένοι, με τα λάθη μας, με τις υπερβολές μας, μαζί ενωμένοι  μια την έχουμε την Ελλάδα, τόση  δα είναι» κατέληξε.

Στον απόηχο της βραδιάς του Αγ. Αχιλλείου ο Γιώργος Λιάνης εξέφρασε την ικανοποίηση του που τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν και  που ο κόσμος που κατέκλυσε τον Αγ. Αχίλλειο. «Οι φετινοί συμβολισμοί  είναι ολοφάνεροι,  ζητάμε να τελειώσει ο εμφύλιος γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ  όπως λέει ο Μανώλης Αναγνωστάκης και να είμαστε μονιασμένοι, μαζί στην βουλή, στη Αθήνα κι παντού" ανέφερε  ο Γιώργος Λιάνης

Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών ανέκαθεν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, παραβρέθηκε στην χθεσινή συναυλία ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης επίσης η ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη οι δύο  βουλευτές Φλώρινας Κώστας Σέλτσας ΣΥΡΙΖΑ και  Γιάννης Αντωνιάδης ΝΔ και ο βουλευτής Κοζάνης του Συριζα Μιμης Δημητριάδης .

 Οι εκδηλώσεις σήμερα συνεχίζονται στο Νέο Πάρκο Φλώρινας με αφιέρωμα στον χορωδιακό και λυρικό Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για το ίδιο μουσικό περιεχόμενο που παρουσιάστηκε προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο, ενώ υπάρχει ερωτηματικό για το εάν θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο συνθέτης.  Τέσσερα λαμπρά αστέρια τη Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τραγούδια του όπως, ο Τενόρος Αντώνης Κορωναίος η  Μεντζο Σοπράνο Ελένη Δάβου ο Βαρύτονος Παντελής Κοντός και η Σοπράνο Ελένη Βουδουράκη. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 18:38