Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 19:33

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί το πρώτο film office

Τη δική της δομή για την υποστήριξη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών αποκτά  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι η πρώτη Περιφέρεια που ξεκίνησε τη διαδικασία για τη δημιουργία film office,

ανταποκρινόμενη στη σχετική πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), όπως ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των εταιρειών που επιθυμούν να πραγματοποιούν τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα. Τα film offices είναι γραφεία που διευκολύνουν και βοηθούν οπτικοακουαστικές παραγωγές, παρέχοντάς τους τις πληροφορίες και υπηρεσίες που χρειάζονται. "Όλες οι περιφέρειες το έχουν αγκαλιάσει και έχουν μπει σταδιακά στη διαδικασία να το υλοποιήσουν" είπε ο κ. Κουάνης, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΚΟΜΕ θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για όλες τις περιφέρειες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία των film offices. "Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2019 θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα film offices, ώστε το 2020 να εστιάσουμε στην προώθηση" είπε. 
Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ.Κουάνη, μετά τη θέσπιση του cash rebate, δηλαδή της επιστροφής του 35% του συνολικού ποσού που δαπανά η εκάστοτε εταιρεία για την υλοποίηση μιας παραγωγής, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά. Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός  ότι για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τα γυρίσματα μιας βρετανικής παραγωγής και μιας αμερικάνικης, όπως αποκάλυψε ο κ.Κουάνης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 
Ο κ.Τζιτζικώστας, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα: διαθέτει μοναδικά τοπία, απέραντες ακτογραμμές, τρία εθνικά πάρκα, λίμνες, δάση, υγροβιότοπους, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, στρατιωτικά νεκροταφεία, αστικά τοπία, σημαντικές υποδομές μεταφορών, ξενοδοχεία, πανεπιστημιακή κινηματογραφική εκπαίδευση (για την ακρίβεια, το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα Κινηματογράφου στην Ελλάδα) και πλούσια κινηματογραφική ιστορία. Κυρίως όμως, όπως επεσήμανε ο κ.Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει τη βούληση. "Θέλουμε το Film office να δουλέψει γρήγορα και αποτελεσματικά. Θέλουμε να πετύχει και θα πετύχει. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (έσοδα, θέσεις εργασίας και προβολή του τόπου μας) Σε λίγα χρόνια η περιοχή μας μπορεί να γίνει Κέντρο Παγκόσμιων Κινηματογραφικών Παραγωγών" επεσήμανε. 
Πλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κινείται πολύ στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, καθώς δημιουργεί έναν νέο θεματικό άξονα προβολής. "Υλοποιούμε ξεχωριστό θεματικό άξονα για την προβολή της περιφέρειας για την προσέλκυση παραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε οπτικοακουστικό υλικό και ειδική ιστοσελίδα, ενώ συγχρόνως θα προωθούμε την προβολή μέσω δημοσιογράφων και άλλων διαδικασιών" ανέφερε ο κ. Θάνος, υπογραμμίζοντας ότι ήδη δημιουργείται "αποθετήριο εικόνων" σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 
"Ο κινηματογραφικός τουρισμός είναι η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών - Ηellenic Film Commission (HFC) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Βένια Βέργου, η οποία επεσήμανε πως "είναι πολύ σημαντικό το  γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη "τρέχει" εδώ και 60 χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς αυτό την έχει κάνει γνωστή στους κινηματογραφικούς κύκλους του εξωτερικού". Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ένας γνωστός τόπος για τις εταιρείες παραγωγής, αλλά αυτό που έλειπε ήταν το οικονομικό κίνητρο, που οι περισσότερες χώρες το παρέχουν. Πλέον, με το cash rebate, η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στο χώρο και γίνεται ισότιμος παίκτης στο παιχνίδι της προσέλκυσης ξένων παραγωγών. 
Ο κ. Κουάνης, επανέλαβε πως από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα το ΕΚΟΜΕ δέχτηκε 35 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 22, αρκετές από τις οποίες είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται. 
Έχουν γίνει γυρίσματα - μεταξύ άλλων - σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, ενώ πιο δημοφιλείς περιοχές είναι οι: Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, κ.α.
Στην εκδήλωση μίλησε και η αντεπεριφερειάρχης Κ.Μ. και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, εκφράζοντας την στήριξή του Οργανισμού στην συγκεκριμένη δράση. 
πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ - Νικόλ Καζαντζίδου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 19:36