Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 11:37

Φωφη Γεννηματά και Ολυμπία Τεληγιορίδου χορεύουν μαζί στο πρώτο καρναβάλι της χρονιάς στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς (φωτο)

Με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα και πηγή έμπνευσης την πολιτική επικαιρότητα, δεκάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Άργους Ορεστικου Καστοριάς οπου με το αστείρευτο χιούμορ τους κατάφεραν να διασκεδάσουν,  να γεμίσουν με χαρά και γέλιο τις καρδιές των ντόπιων αλλά και εκατοντάδων

επισκεπτών που βρέθηκαν στην Καστοριά τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Το κυρίαρχο στοιχείο και φέτος  στην παρέλαση ήταν η πολιτική και κοινωνική σάτιρα, από γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ενώ ξεχωριστή θέση στον σαρκασμό και το χιούμορ των καρναβαλιστών  είχαν τα πεπραγμένα των τοπικών πολιτικών της περιοχής.

Βέβαια από την ανατρεπτική σάτιρα των «μπουλουκιών» που είναι οι μεγάλες παρέες καρναβαλιστών δεν ξεφεύγουν ακόμη και οι συνήθειες η  ο τρόπος ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου οι Αργείτες (Χρουπιστινοί) εκμεταλλεύονταν τα έθιμα των ημερών για να ανταμώσουν μεταξύ τους, επισκέπτονταν τα σπίτια συγγενών και φίλων μεταμφιεσμένοι, ενώ τραγουδούσαν, έπιναν, έτρωγαν, μαζεύοντας φιλοδωρήματα. Η πιο προσφιλής μεταμφίεση των ανδρών από παράδοση, ήταν να ντύνονται γυναίκες. 

Το έναυσμα για την έναρξη της Παρέλασης έδωσε ο  Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου όπου με την συνοδεία χάλκινων και πνευστών της περιοχής έσυρε πρώτος το χορό.

Τις εκδηλώσεις του Αργείτικου καρναβαλιού παρακολούθησε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά που πέρασε τις μέρες της πρωτοχρονιάς στην Καστοριά, και η οποία χόρεψε μαζί με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τεληγιορίδου. Επίσης παρούσα  ήταν η βουλευτής της ΝΔ  Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας  Παναγιώτης Κώττας.

Το πρώτο καρναβάλι της χρόνιας ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με το έθιμο της «Πατερίτσας» όπου όλες οι γυναίκες της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας  μεταμφιέζονται και παρελαύνουν με πνεύμα ελευθερίας στους κεντρικούς δρόμους. Κρατούν στο χέρι τους μια μαγκούρα, «πατερίτσα» για να γλυτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που προσπαθούν να τις αναγνωρίζουν. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ| ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 11:51