Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 09:20

Η όπερα του Μότσαρτ «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου» απο την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΔΗ.ΠΕ.Θέατρο Κοζάνης

Ένα σπουδαίο έργο για την αλήθεια και την ομόνοια, την προδοσία, τη συγχώρεση, την αγάπη και τη φιλία

«Οι Νέοι της Όπερας» της ΕΛΣ παρουσιάζουν την όπερα του  Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου»

για μία μόνο παράσταση, στις10 Μαΐου, στην Αίθουσα Τέχνης/Κεντρική Σκηνή του Δη.Πε.Θεάτρου Κοζάνης στις 21:00.

Τη μουσική διεύθυνση και τη μεταγραφή του έργου για μικρό σύνολο υπογράφει ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία η Μάρθα Τομπουλίδου. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Βαγγέλης Χατζησίμος. Υπεύθυνη προετοιμασίας μουσικού συνόλου είναι η Έμη Δημοπούλου και συμμετέχουν μέλη των χορωδιών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, Ωδείου Δημόπουλου και της Χορωδίας Δωματίου Κοζάνης.

 Η Μεγαλοψυχία του Τίτου είναι η τελευταία όπερα που έγραψε ο Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για την αλήθεια και την ομόνοια, την προδοσία, τη συγχώρεση, την αγάπη και τη φιλία. Γραμμένη σε ποιητικό κείμενο του Ιταλού ποιητή Μεταστάζιο σε διασκευή Κατερίνο Ματσολά, η Μεγαλοψυχία του Τίτου πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Πράγας στις 6 Σεπτεμβρίου 1791. Από την ΕΛΣ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Ολύμπια στις 5 Μαρτίου 1986.

Σημείωμα της Σκηνοθέτριας Μάρθας Τομπουλίδου

Όλα είναι αγάπη. Κι όλα δείχνουν να γίνονται στο όνομα της αγάπης. Μερικές φορές ακόμα και τα μεγαλύτερα εγκλήματα! Στο τέλος του έργου του Μότσαρτ Η μεγαλοψυχία του Τίτου ευτυχώς θριαμβεύει η αγάπη, που ξέρει να στέκεται πάνω από τον φόβο και να συγχωρεί. «Αν είναι να μην κερδίσω σεβασμό μέσα απ’ την αγάπη, τότε δεν θα δεχτώ την αγάπη μέσα από τον φόβο», λέει ο Τίτος και ελευθερώνει όσους συνωμότησαν εναντίον του και επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν. Ό,τι δεν το καταλαβαίνουμε χρειάζεται να το αγαπάμε και να κάνουμε μέσα μας χώρο να το χωρέσουμε. Να το συγχωρέσουμε. «Μακάρι να χαθεί απ’ τη ζωή μας ό,τι δεν είναι αγάπη» εύχονται οι πιστά ερωτευμένοι Άννιος και Σερβίλια, «κι εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους, κι ας κινδυνέψουμε με την παράστασή μας να χαρακτηριστούμε αθεράπευτα ρομαντικοί».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Οι Νέοι της Όπερας» Βαγγέλης Χατζησίμος σημειώνει: «Η πρώτη παραγωγή του προγράμματος, μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα στο Θέατρο Τέχνης, Κάρολος Κουν έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στις 10 Μαΐου 2019, στοχεύοντας στην συνέργεια με πολιτιστικούς οργανισμούς της περιφέρειας. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προκρίθηκε ως πρώτος σταθμός για την δυναμικότητα του και την τόλμη του προγραμματισμού του. Το πρόγραμμα αυτό, που στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει σκοπό να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες που είναι στα πρώτα βήματα της πορείας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα «εργαλεία» της δουλειάς τους. Η φετινή πρώτη παράσταση έχει να παρουσιάσει ένα εκλεκτό σύνολο νέων καλλιτεχνών που με θέρμη και προσήλωση δούλεψαν την εμβληματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η παράσταση είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται, η πρώτη τους αναμέτρηση με τον εαυτό τους και το κοινό. Είμαστε βέβαιοι ότι «τα παιδιά» μας θα φανούν άξια για τους δύσκολους ρόλους που έχουν αναλάβει, σε μια παράσταση γεμάτη με τη φρεσκάδα τους και τη δυναμικότητά τους».

Σύνοψη

Α΄ ΠΡΑΞΗ Κόρη του αυτοκράτορα Βιτέλλιου, ο οποίος είχε εκθρονιστεί από τον πατέρα του Τίτου, η Βιτέλλια θέλει να εκδικηθεί τον Τίτο. Για τον σκοπό αυτό υποκινεί τον φίλο του Τίτου Σέξτο, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της. Όταν τα γαμήλια σχέδια του Τίτου αλλάζουν και η Βιτέλλια ελπίζει να γίνει αυτοκράτειρα, προσπαθεί να συγκρατήσει τον Σέξτο. Όμως ο Τίτος επιλέγει ως σύζυγο τη Σερβίλια, αδελφή του φίλου του Σέξτου και κρυφά ερωτευμένη με τον Άννιο. Η Σερβίλια αποκαλύπτει στον Τίτο τα αισθήματά της και εκείνος υποχωρεί. Στο μεταξύ ο Σέξτος και οι συνωμότες βάζουν φωτιά στο Καπιτώλιο. Ο Σέξτος δηλώνει ότι είδε τον Τίτο νεκρό αλλά η Βιτέλλια τον αποτρέπει από το να ενοχοποιήσει τον εαυτό του. Οι υπόλοιποι θρηνούν τον θάνατο του αυτοκράτορα.

Β΄ ΠΡΑΞΗ Μέσα στον καπνό και τις φωτιές ο Σέξτος είχε κάνει λάθος: ο Τίτος είναι ακόμα ζωντανός. Ο Πόπλιος συλλαμβάνει τον Σέξτο. Η Σύγκλητος τον δικάζει και τον κρίνει ένοχο. Τώρα ο Τίτος οφείλει να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του φίλου του. Προηγουμένως ο Τίτος ζητά εξηγήσεις από τον Σέξτο, ο οποίος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. Μετά από μεγάλη εσωτερική πάλη ο Τίτος αποφασίζει τελικά να συγχωρήσει τον φίλο του: προτιμά η ανθρωπότητα να τον θυμάται ως μεγαλόψυχο παρά ως εκδικητικό ηγεμόνα. Γεμάτη τύψεις και έχοντας χάσει τις ελπίδες να ανέβει στον θρόνο, η Βιτέλλια εξομολογείται την αλήθεια στον αυτοκράτορα. Κατάπληκτος ο Τίτος αποφασίζει να συγχωρήσει και εκείνη για τις πράξεις της. Όλοι υμνούν τη μεγαλοψυχία του αυτοκράτορα ενώ εκείνος ζητά από τους θεούς να του αφαιρέσουν μέρες εάν πάψει να φροντίζει για το καλό της Ρώμης.

 

 

 

Παρασκευή 10 Μαϊου 2019, ώρα 21:00

στην Κεντρική Σκηνή / Αίθουσα Τέχνης

 

Τιμή εισιτηρίου:

€ 10 ευρώ, γενική είσοδος

 

Προπώληση:

Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας Wind,

στα Seven spots, στο viva.gr & στο 11876

 

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 09:24